Luke julkaisi satoarvionsa vuodelle 2018 – Vain valkuaiskasvit pärjäävät

Tulossa on 2000-luvun pienin viljasato. Rukiin sato jäänee puoleen viime vuodesta ja vehnän sato putoaa kolmanneksen. Meneillään on kolmas perättäinen heikko satovuosi Suomessa.

Tulossa on 2000-luvun pienin viljasato. Rukiin sato jäänee puoleen viime vuodesta ja vehnän sato putoaa kolmanneksen. Meneillään on kolmas perättäinen heikko satovuosi Suomessa, Luonnonvarakeskus uutisoi.

Ohra ja kaura selviävät vähemmällä – satojen oletetaan olevan päälle kymmenyksen pienempiä viime vuoteen verrattaessa. Saman verran oletetaan öljykasvi ja perunasatojen satojen putoavan.

Sokerijuurikas on kokenut myös kolauksen. Satotasojen ennustetaan jäävän neljännekseen edellisvuodesta.

Herne ja härkäpapu taas porskuttavat helteestä huolimatta. Herneeltä odotetaan jopa yli kaksinkertaista satoa menneeseen vuoteen verrattaessa ja härkäpavulta neljänneksen nousua.

Paikoitellen kasvustot toipuivat koettelemuksista sateisen ja viileän jakson aikana, mutta alkanut helleaalto voi käynnistää kasvustojen pakkotuleentumisen, Lukelta kerrotaan.

Satoarviot perustuvat paikallisten ProAgria Keskusten asiantuntijoiden arvioihin. Seuraavan kerran satoarvio tehdään elokuun lopussa.

Satoarvio 2018, tilanne 16.7.

Lähde: Luononvarakeskus (Luke)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja