Olet täällä

Tukes: Gammayökkönen aiheuttaa tuhoa viljelyksillä – torjuntaan on vaihtoehtoja

Epätavallisen helteinen kesä on tuonut poikkeuksellisen runsaasti gammayökkösen toukkia viljelyksille ja onkin tullut paljon kyselyitä, mitä kasvinviljelyaineita voi käyttää gammayökkösen torjunnassa, Tukes uutisoi.

Gammayökkösen toukat ovat syöneet laajojakin aloja esimerkiksi härkäpapuviljelyksiä lyhyessä ajassa. Tukesin mukaan muun muassa Kestac 50 EC, Sumi Alpha 5 FW ja Turex 50 WP -valmisteita voi käyttää gammayökkösen torjuntaan niille viljelykasveille, joille valmisteet on hyväksytty. Käyttäjän on noudatettava myös muita valmisteita koskevia käytön rajoituksia.

Tukes hyväksyy Suomessa käytettävät kasvinsuojeluaineet. Hyväksytyt valmisteet löytyvät kasvinsuojeluainerekisteristä https://kasvinsuojeluaineet.tukes.fi/.  Tällä hetkellä rekisteristä löytyy vain yksi valmiste, Turex 50 WP, jonka hyväksyttynä käyttötarkoituksena mainitaan nimenomaan gammayökkösten torjunta seuraavilla kasveilla: avomaalla valkokaali, punakaali, savoijinkaali, suippokaali, ruusukaali, lehtikaali, kiinankaali, pinaattikiinankaali ”pak choi”, kukkakaali, parsakaali, kyssäkaali, sareptansinappi, lanttu ja nauris. Lisäksi valmiste on hyväksytty gammayökkösten torjuntaan pienialaisissa käyttökohteissa (minor use). Turex 50 WP -valmistetta voi käyttää myös luomuviljelyksillä.

"Hyväksytyissä tuhoeläinvalmisteissa ei voida mainita kaikkia yksittäisiä tuhoeläinlajeja. Siten myöskään gammayökköstä ei ole välttämättä mainittu kaikissa Suomessa hyväksyttyjen valmisteiden käyttöohjeissa. Meidän tulkintamme mukaan kuitenkin myös muun muassa perhostoukkien torjuntaan hyväksytyt Kestac 50 EC ja Sumi Alpha 5 FW käyvät gammayökkösten torjuntaan Turex 50 WP:n lisäksi. Kentältä tulleiden tietojen perusteella gammayökköset ovat aiheuttaneet niin isoa tuhoa, että kyseessä on hätätilanne. Tällaisissa kasvinsuojelun hätätilanteissa Tukesin on mahdollista hyväksyä myös muita valmisteita poikkeusluvalla yökkösen torjuntaan", ryhmäpäällikkö Kaija Kallio-Mannila kertoo.

Tukesissa on vireillä poikkeuslupahakemukset gammayökkösten torjuntaan öljykasveilla, härkäpavulla sekä kuminalla viljelmän perustamisvuonna, jolloin ei korjata satoa.

Tukesista muistutetaan, että valmisteiden käytössä tulee ehdottomasti noudattaa käytön rajoituksia. Kestac 50 EC ja Sumi Alpha 5 FW sisältävät pyretroideja, jotka ovat erittäin myrkyllisiä vesieliöille. Niiden käytössä vesistöjen läheisyydessä on oltava huolellinen.

Kommentit

Samankaltaista sisältöä