Glyfosaattia ei saa käyttää viljan pakkotuleennuttamisessa

Paikoitellen epätasaisesti tuleentunut vilja saattaa houkutella tasaisen tuleentumisen varmistamiseen kielletyin keinoin.

Paikoitellen epätasaisesti tuleentunut vilja saattaa houkutella tasaisen tuleentumisen varmistamiseen kielletyin keinoin.

Kasvinsuojeluaineena tunnetun glyfosaatin käyttö viljan pakkotuleennuttamisessa eli sadon kypsymisen nopeuttamisessa on Suomessa kielletty, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) muistuttaa tiedotteessaan.

Tukes ottaa viljoista jäämänäytteitä, jos sadon kohdalla on vahva epäily glyfosaatin väärinkäytöstä.

Kasvinsuojeluaineiden väärinkäyttö aiheuttaa sanktioita maataloustukiin. Sadon käyttäminen elintarvikkeeksi tai rehuksi kielletään, jos siitä aiheutuu vaaraa ihmisten tai eläinten terveydelle.

Tukes muistuttaa myös, että tiettyjen glyfosaattia sisältävien valmisteiden käyttö on sallittu juolavehnän torjuntaan tuleentuneesta ohra- ja kaurakasvustoista, jos viljan jyvän kosteus on alle 30 prosenttia ja sato käytetään eläinten rehuksi.

Kasvinsuojeluaineiden käytön valvontaa tekevät elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset (ELY-keskus) Tukesin ja Maaseutuviraston ohjeistuksen mukaisesti.

Lähde: Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja