Olet täällä

Ilmoita gammayökkösten esiintymisestä

Gammayökkönen (Autographa gamma) on aiheuttanut poikkeuksellisen pahoja tuhoja monilla viljelykasveilla tänä kesänä. Kokonaiskuvan saamiseksi Luke Kasvinterveys kerää tietoja gammayökkösen esiintymisestä kesällä 2018.

Kysely löytyy osoitteesta: https://www.webropolsurveys.com/S/091C71AA512626B5.par

Gammayökkönen on vaeltajalaji, joka esiintyy Suomessa vuosittain mutta sen runsaus vaihtelee paljon. Laajat tuhot viljelykasveilla eivät ole tavallisia, sillä edellisen kerran suuria tuhoja on ollut vuonna 1946. Aikuinen perhonen syö kukkien mettä ja ruokailee lukuisilla luonnonvaraisilla ja viljellyillä kasveilla. Tuhoa viljelyksillä puolestaan aiheuttavat gammayökkösen toukat, joiden ravinnoksi kelpaa yli 300 kaksisirkkaista kasvia. 3-4 cm pitkät toukat voivat syödä kasvin nopeasti täysin paljaaksi.

Gammayökkösen toukkien aiheuttamia tuhoja alkoi esiintyä heinäkuun loppupuolella mm. härkäpavulla, herneellä, öljykasveilla, sokerijuurikkaalla, kuminalla ja salaatilla. Elokuussa on taas tehty runsaasti havaintoja lentävistä aikuisista, joiden joukossa Suomessa kehittynyttä uutta sukupolvea sekä mahdollisesti muualta vaeltaneita perhosia. Vielä ei tiedetä, ehtiikö toukkia kuoriutua uudestaan suuria määriä, joten kasvustoja kannattaa edelleen tarkkailla. Tuleentuvat ja ränsistyvät kasvustot eivät todennäköisesti ole toukille houkuttelevia ruokailupaikkoja, mutta esimerkiksi syysöljykasvit tai muut pitkään rehevänä pysyvät kasvustot voivat olla riskialttiimpia.

Aikuisia gammayökkösiä voi nähdä ruokailemassa kukkivilla kasveilla.Gammayökkösen toukka sokerijuurikkaalla. Toukkien väri vaihtelee vaaleanvihreästä tummanvihreään ja kyljissä voi olla vihreitä kuvioita. (Kuva: Suvi Hara)

Kommentit

Samankaltaista sisältöä