Olet täällä

VYR: Kiireisin puintisesonki alkaa pian

Syysviljojen ja -öljykasvien puinnit alkavat olla loppusuoralla ja kevätviljojen sato valmistumassa, Vilja-alan yhteistyöryhmä Vyr tiedottaa. Kevätviljojen puinnit käynnistyvät laajemmin tämän viikon loppupuolella. Viljasato jää alueesta riippuen neljänneksen tai jopa puolet tavanomaista pienemmäksi. Heikoin tilanne näyttäisi olevan Varsinais-Suomessa ja Uudellamaalla, kun taas Pohjanmaalla näkymät ovat verrattain paremmat.

Uudellamaalla puintikosteudet ovat olleet matalia ja jopa alle vastaanottorajan. Kevätviljojen satoihin tulee 40-50 prosentin pudotus tavanomaisesta. Syysviljoilla laatu on hyvä, sakoluku ja valkuainen korkealla, mutta myös syysviljoilla sadot ovat paikoin olleet odotettua heikompia. Kevätviljoilla hehtolitranpainot ovat jääneet alhaisiksi, mutta valkuainen on ollut ensimmäisissä erissä korkealla. Kuminasta tuli iso sato, mutta härkäpapusadosta näyttää tulevan odotettua heikompi. Syysrapsia on jo kylvetty.

Itä-Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa sadot ovat olleet keskimäärin 40 prosenttia, paikoin jopa 60 prosenttia normaalia heikompia. Syysöljykasvit on pääosin puitu, mutta kevätöljykasvien sadonkorjuuta ei vielä ole aloitettu. Laatu tulee vaihtelemaan paljon. Syysöljykasveja on jo hieman kylvetty, ja olosuhteet ovat olleet syyskylvöjen kannalta hyvät. 

Varsinais-Suomessa on tähän mennessä puitu helteen pakkotuleennuttamia kasvustoja. Viikonloppuna saatiin alueellisia sateita, jotka ovat hieman viivyttäneet kevätviljojen korjuuta. Enemmän puinteja viivästyttää kasvustojen epätasaisuus. Kevätviljojen puinnit alkavat laajemmin tämän viikon loppupuolella. Satoihin tulee 30-75 prosentin pudotus verrattuna normaalisatoon. Jyvät ovat pieniä ja kaurat kevyitä. Viikon-parin päästä on lähes kaikki viljat korjattu, mikäli poutaa riittää.

Syyskylvösuunnitelmia on reilusti tavanomaista enemmän. Ruista ja syysrapsia on jo kylvetty. Vettä tarvitaan monin paikoin ehdottomasti lisää, jotta itämiskosteutta olisi riittävästi. Sateet voivat haitata syyskylvöjä, jos niitä osuu kuunvaihteeseen. 

Satakunnassa sato valmistuu pikavauhtia ja jää 35–40 prosenttia tavanomaista heikommaksi. Syyskylvöt eivät vielä ole lähteneet käyntiin. 

Etelä-Karjalassa puinnit ovat vasta aluillaan ja ensimmäiset puidut lohkot ovat olleet helteen paahtamia papuja ja kevätviljoja. Paremmat kasvustot eivät ole vielä valmiita. Ensimmäisten puitujen viljojen ja papujen sadot ovat olleet huonoja. Viljoista on paikoin saatu vain kolmasosa normaalista. Nyt puinnit ovat väliaikaisesti keskeytetty sadekuurojen takia.

Pohjois-Karjalassa sato jää kolmanneksen normaalista. Hehtolitranpaino on ohralla normaali ja kaura on kevyttä. Syyskylvöjä valmistellaan. Viljan satonäkymät vaihtelevat eri puolilla maakuntaa ja myös paikallisesti.

Pohjois-Savossa satomäärä jää 30 prosenttia tavanomaista pienemmäksi. Hehtolitranpainot ovat osin alhaisia, jyväkoko pieni ja jälkiversontaa on kasvustoissa mukana.

Pohjanmaalla sadot jäävät neljännekseen normaalivuodesta, vaikka paikoin on saatu odotukset ylittäneitä keskisatoja. Pohjanmaan rannikolla sadot ovat viidenneksen tavanomaista heikompia. Mallasohrien laatu on kohtuullinen, mutta muutoin viljojen hehtopainot ovat kymmenyksen miinuksella. Kaura on selvästi normaalia kevyempää. Rukiin sato on talvehtimisesta riippuen 25–60 prosenttia normaalia pienempi. Puintikosteudet ovat olleet mukavan pieniä. Syysöljykasveja on kylvetty vasta muutamia peltoja.

Etelä-Pohjanmaalla on kovilla mailla saatu 35 prosenttia tavanomaista heikompia satoja. Hehtolitranpainot ovat olleet tyydyttävällä tasolla, mutta jyväkoko on jäänyt pieneksi. Keski-Pohjanmaalla pelättiin normaalia pienempiä satoja ja niitä on myös saatu. Jyväkoko on keskimääräistä pienempi.

Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa ensimmäisten puitujen ohraerien jyväkoko on pieni ja hehtolitranpainot vaihtelevat. Sato jää neljänneksen tavanomaisesta, mutta alueen sisäiset erot ovat suuria. Syyskylvöjä ei ole vielä tehty, mutta tänä vuonna siihen on mahdollisuuksia.

Keski-Suomessa sato jää 20–30 prosenttiin normaalista. Jyvät ovat pieniä ja puintikosteudet ovat olleet alhaisia, joten kuivatusajat ovat lyhyitä. Ruissato jää huonoksi, mikä johtuu heikosta talvehtimisesta. Kumina sen sijaan antoi hyvän sadon. Syyskylvöjä tehdään nyt parhaillaan ja ala kasvanee normaalia suuremmaksi. 

 

Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmä (Vyr)

Kommentit

Samankaltaista sisältöä