Olet täällä

Torju etanat ja rikat ajoissa syysrapsilta

Torju etanat ja rikat ajoissa syysrapsilta

Paras syysrapsin kylvöaika on jo mennyt ohi, mutta johtuen lämpimästä elokuusta syysrapsia on voitu kylvää normaalia myöhemmin aina elokuun puoliväliin saakka. Siten etanan torjunta on yhä edelleen ajankohtainen asia, koska etanat voivat tuhota kasvustoa heti kylvön jälkeen. Vaikka kesä on ollut lämmin ja kuiva, on etanoita esiintynyt maassa. Syksyn tullessa ne yleensä lisääntyvät, joten torjuntaa ei kannata laiminlyödä. Yleensä etanat aloittavat leviämisen lohkon reunaosista.

Sluxx HP on rautafosfaattia sisältävä rakeinen valmiste, joka levitetään esim. lannoitteen pintalevittimillä pellon pintaan. Rakeet ovat kovia, joten levitys onnistuu helposti. Kun etanat ovat syöneet rakeita, tulee teho heti näkyviin myös viileissä olosuhteissa. Jos etanoita on vähän tai kohtalaisesti, oikea annos on 5 kg/ha. Jos etanoita on runsaasti, 7 kg/ha annoksella saadaan riittävä teho. Ensimmäinen levitys kannattaa tehdä heti kylvön yhteydessä. Jos kylvön yhteydessä ei ole levitetty Sluxx HP-valmistetta, kannattaa torjunta tehdä pikimmiten.

Kuvassa etana syö syysrapsia.Syysrapsilla on suositeltavaa uusia levitys. Nyt on monin paikoin satanut, joten kosteassa maassa rakeet pysyvät syömäkelpoisina 10-14 vuorokautta. Uusintalevitys kannattaa tehdä mieluummin hiukan liian aikaisin kuin liian myöhään. Vaikka rakeet pysyvät syömäkelpoisina melko kauan, kannattaa uusintalevitys tehdä usein jo noin viikon päästä edellisestä käsittelystä.

Perusrikat voidaan torjua syksyllä Butisan Top-valmisteella. Valmisteella on erinomainen teho mataraan ja kylänurmikkaan sekä hyvä teho savikkaan, saunakukkaan, pillikkeeseen, peippiin ja pihatähtimöön. On muistettava, että syysrapsi saisi olla max. 1-2 -kasvulehtivaiheessa ruiskutusta tehtäessä. Butisan Top-käsittely voidaan tehdä jopa heti kylvön jälkeen, jos maa on kostea. Mitä aikaisempi ruiskutus, sen turvallisempi tuote on viljelykasville ja sitä paremmat tehot saadaan rikkoihin.  Rikkakasvien alkaessa itää tai ollessa max. 1-2 -lehtivaiheessa saadaan paras teho.

Käyttömäärää 1,5-1,75 l/ha suositellaan maan ollessa kostea ja aikaisessa ruiskutuksessa sekä kevyillä/vähämultaisilla mailla. Max. 2,0 l/ha annosta suositellaan viljelykasvin ollessa 1-2 -kasvulehtivaiheessa sekä jäykillä ja/tai multavilla mailla. Suositeltava vesimäärä on normaalia korkeampi ollen 200-400 l/ha. Koska luvassa on sääennusteiden mukaan puolipilvistä ja hiukan aurinkoista säätä, pitäisi ruiskutuskelien olla melko hyvät. Valmistetta ei suositella käytettävän aurinkoisella säällä tai lehtien ollessa kosteita, jolloin lehtien vahakerros voi vioittua.

Targa Super 5 SC tehoaa hyvin jääntiviljaan, juolavehnään ja hukkakauraan. Jääntiviljan ja hukkakauran torjuntaan riittää 1-2 l/ha annos, juolavehnän torjuntaan tarvitaan 2,5-3 l/ha annos.

viljelijänberner.fi

viljelijänavenaberner.fi

 

 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä