Olet täällä

Omena lukeutuu lämpimän kesän hyötyjiin

Kotimaisen omenan tarjonta on lämpimän kesän jälkeen monipuolisimmillaan, Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto tiedottaa. Lämmin kesä vauhditti omenan kypsymistä noin 2 viikkoa normaalivuotta aikaisemmaksi.

Kotimaiset omenalajikkeet voidaan jakaa kesä-, syys- ja talviomenoiksi kypsymisajankohdan mukaan.  Kesäomenoita, kuten Valkeaa Kuulasta ja Pirjaa on ehditty maistella jo elokuusta lähtien. Nyt vuorossa ovat syysomenat Jaspi, Discovery, Collina, Summerred ja Raike.

Talviomenoista Loboa ja Aromaa saadaan odottaa vielä lokakuulle asti.

Iso osa omenatarhoista hyödyntää kastelua

Valtaosassa Suomen omenatarhoista on kastelujärjestelmät, joten vähäsateinen ja helteinen kesä ei aiheuttanut suurta ongelmaa tiloille.

Päinvastoin, omenapuut hyötyivät kesän lämmöstä. Aurinkoinen kesä on tuonut kotimaisiin omeniin kauniisti väriä ja makeutta ja myös laatu on tänä vuonna erinomainen.

Kotimainen omena tuotetaan pääosin Etelä-Suomessa ja Ahvenanmaalla

Suurin osa kotimaisista omenoista tuotetaan Ahvenanmaalla, Varsinais-Suomessa ja Uudellamaalla. Omenatarhat värittävät useiden maakuntien maisemaa ja omenat kotimaisina hedelminä ovat lähiruokaa parhaimmillaan.

Suurin osa omenasadosta on 1. luokan omenoita, mutta myös 2. luokan omenat hyödynnetään. Niistä saadaan tuorepuristettua mehua tai käytetään raaka-aineena esimerkiksi siidereiden valmistuksessa.

Valitsemalla omenan, jonka laatikossa on Sirkkalehtimerkki, voi kuluttaja olla varma, että tuote on kotimainen.

 

Lähde: Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto

Kommentit

Samankaltaista sisältöä