Vaarana rikkapankin räjähdysmäinen kasvu

Nyt on hyvät olosuhteet glyfosaattiruiskutuksille.

Mennyt kesä ja sitä edellisen vuoden syksy ovat olleet haasteellisia rikkakantojen kurissapitämisen kannalta. Syksy 2017 oli märkä ja glyfosaattiruiskutuksia päästiin huonosti tekemään. Tämä kesä taas oli poikkeuksellisen kuuma ja kuiva, jolloin rikat pääsivät leviämään helpommin kuivuuden vaivaamiin, harvoihin kasvustoihin. Monin paikoin rikat itivät vasta sen jälkeen, kun ensimmäiset kunnon sateet tulivat juhannuksen aikoihin. Moni viljelijä oli jo tehnyt ruiskutuksen aikaisemmin, joten toinen ruiskutuskerta olisi ollut välttämätön. Myöhemmin kasvukaudella pelloilla on kasvanut runsaasti lähes kaikenlaisia rikkoja 2-sirkkaisista heinämäisiin rikkakasveihin. Silmiin pistävää on ollut runsas valvatin ja ohdakkeen määrä juolavehnän lisäksi. Tämä kannattaa huomioida jo ensi kautta ajatellen ja miettiä ainevalikoimaa huomioiden ohdakkeen ja valvatin torjunta.

Puinnit on päästy aloittamaan jo ennen elokuun puolta väliä, joten aikaa puintien jälkeiseen rikkatorjuntaan on hyvin. Siihen kannattaa nyt panostaa ja paras tulos saadaan odottamalla riittävän kauan, jotta rikkakasvit lähtevät itämään puintien jälkeen. Normaalisti puinnista tähän hetkeen menee noin 2-3 viikkoa.

Juolavehnän tulisi olla 10-15 cm korkeaa ruiskutushetkellä syksyllä.

Ohessa on muutamia huomioitavia asioita juolavehnän ja muiden rikkojen torjunnassa:

  1. Jos lohko voi olla sängellä pidempään useita viikkoja, voidaan valita hitaammin vaikuttava glyfosaatti. Torju Bronco-glyfosaatilla juolavehnä ja muut rikkakasvit. Bronco on edullinen glyfosaatti, mutta valmiste tehoaa hitaammin. Maa voidaan muokata 2-4 viikon kuluttua ruiskuttamisesta. Bronco annoksella 4,0 l/ha tehoaa varmasti juolavehnään. Jos lohkolla on paljon valvattia ja/tai ohdaketta, on suositeltava annostaso 6-7 l/ha. Vesimäärä on 100-200 l/ha.
  2. Jos lohko pitää muokata nopeammin, valitse nopeammin vaikuttava glyfosaatti. Roundup Ace on todella nopeasti vaikuttava valmiste, jolloin maa voidaan muokata syksyllä viisi päivää juolavehnän torjunnan jälkeen hyvissä olosuhteissa. Viiden päivän väli tulee olla myös monivuotisten rikkojen kuten ohdakkeen ja valvatin sekä yksivuotisten rikkojen torjunnassa. Juolavehnän torjuntaan sopiva annos on 2,4 l/ha kun taas ohdakkeen ja valvatin torjuntaan tarvitaan noin 5 l/ha.
  3. Ohdakkeen tulisi olla 8-lehtivaiheessa ja valvatin 6-lehtivaiheessa, jotta niihin saadaan kunnon tehoa. Tänä syksynä voi olla mahdollista saada tehoja näihinkin rikkoihin, jos säätyyppi jatkuu lämpimänä. Yleensä on riskinä, että ohdake ja valvatti ovat oikeankokoisia ruiskutettavaksi vasta syyskuun lopulla-lokakuussa, jolloin sää ei välttämättä ole paras mahdollinen. Jos ruiskutus on tehty myöhemmin, kannattaa varautua torjumaan uudelleen ohdaketta ja valvattia ensi keväänä/kesänä.
  4. Myöskään juolavehnään ei yleensä saada parasta tehoa liian myöhäisillä ruiskutuksilla sään ollessa liian viileä ja/tai kostea.
  5. Jos lohkolla on paljon 1-vuotisia rikkakasveja kuten savikkaa tai kylänurmikkaa, voidaan maa muokata pinnasta ja odottaa rikkojen itämistä. Jyräys varmentaa itämistä. Tämän jälkeen rikat voidaan vielä tarvittaessa torjua glyfosaatilla.
  6. Tee hyvissä ajoin merkintä ongelmarikkalohkoista ja pyri kyseisillä lohkoilla viljelemään viljelykasveja, joista rikat saa helpommin kuriin. Tällaisia kasveja ovat syysviljojen lisäksi kevätvehnä.

viljelijänavenaberner.fi
viljelijänberner.fi

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja