Olet täällä

VYR: Viljojen puinneissa loppu häämöttää jo

Viljojen puinnit ovat loppusuoralla lähes koko maassa, Vilja-alan yhteistyöryhmä (Vyr) kertoo. Etelä-Suomessa on vielä puimatta epätasaisesti tuleentuneita kasvustoja. Kevätöljykasvien puinnit jatkuvat vielä pitkälle syyskuuhun.

Kaurat ovat veden puutteen takia jääneet kevyiksi. Kevyitä viljaeriä kannattaakin kierrättää kuivurissa, jotta painoa saataisiin hivutettua ylöspäin. Kauraerien DON-pitoisuudet ovat tänä vuonna jääneet mataliksi.

Kymenlaaksossa ja Uudellamaalla syyskylvöt edenneet pääosin hyvissä olosuhteissa

Kymenlaaksossa ja Itä-Uudellamaalla satotaso on noin 50–60 prosenttia normaalivuotta alempi. Puintikosteudet ovat olleet alhaisia. Viljojen hehtopainot ovat kauroja lukuun ottamatta normaalitasolla. Kaurat ovat kevyitä sekä seulonnat ovat tavanomaisia heikompia. Vehnillä on erinomaisia valkuaisia ja sakolukuja. DON-toksiineista ei tähän mennessä ole ollut harmia. Kymenlaaksossa iso osa härkäpapupelloista jää puimatta hyönteistuhojen takia. Kasvinsuojelussa oli kasvukaudella haasteita, mikä heijastuu myös sadon laatuun. Syyskylvöjä on tehty hyvissä olosuhteissa, mutta paikoin kuivuus on hankaloittanut kyntöjä.

Uudellamaalla puinnit ovat edenneet pääosin poutaisissa olosuhteissa. Erityisesti kaurojen hehtopainot ovat muutamia kiloja alhaisemmat kuin tavallisesti. Vehnän valkuaiset ovat korkeita, mutta seassa on vihreitä jyviä. Satovaihtelut ovat suuria eri tilojen ja lohkojen välillä.

Syysöljykasvit ja ruista on kylvetty. Syysvehniä tullaan myös kylvämään, mutta kylvöjen aloitusta odotellaan vielä. Ensimmäisinä kylvetyt syysrukiit ovat orastuneet hyvin. Syyskylvöksillä näyttää olevan kova tuholaispaine.

Lounais-Hämeessä sadot vaihtelevat huonosta kohtuulliseen

Lounais-Hämeessä puinnit ovat edenneet kohtuullisen hyvissä, joskin vaihtelevissa olosuhteissa. Tuleentuminen on epätasaista. Vihreät jyvät hidastavat puintia ja kuivatusta. Sadot vaihtelevat huonosta kohtuulliseen. Kaurat ovat kevyitä.

Syysviljojen kylvöjä on aloitettu, mutta kuivuus sekä tuholais- ja tautiriski hidastavat.

Varsinais-Suomessa kevätvehnäsato puolet tavaonomaisesta

Varsinais-Suomessa odotetaan yhä juhannuksen jälkeen itäneiden kasvustojen valmistumista. Kevätvehnän valkuainen ja sakoluku ovat korkeita, mutta hehtolitranpaino on normaalia alempi. Kevätviljojen sato jää vähintään puolet normaalia pienemmäksi.

Ruista ja syysrapsia on kylvetty, mutta syysvehnän kylvöjä odotellaan vielä. Paikoittain on edelleen kuivaa ja kahukärpäsiä esiintyy paljon.

Salon seudulla viime viikko oli hyvä puintiviikko, mutta sade keskeytti korjuun viikonloppuna. Kylvöjä on tehty. Osassa alueista oraat ovat taimettuneet hyvin, mutta paikoin maa on liian kuiva itämiseen.

Satakunnassa ja Pirkanmaalla maat kuivia

Satakunnassa syysviljoja on kylvetty todella vähän ja maat ovat kuivia. Pirkanmaan länsiosissa puinteja on tehty kohtalaisissa olosuhteissa. Kylvöt ovat edistyneet hyvin, mutta maa on sielläkin todella kuivaa.

Pohjanmaalla puinnit loppusuoralla

Etelä-Pohjanmaalla puinnit ovat edenneet viikon aikana loppusuoralle. Olosuhteet ovat olleet hyvät, joskin sadekuuroja on tullut hieman. Syysviljojen kylvöjä on tehty kuivissa olosuhteissa. Ruista kylvettiin viime viikolla kovaa vauhtia ja kylvöjä tehdään jonkin verran myös tällä viikolla.

Keski-Pohjanmaalla kevätrypsit ovat vielä puimatta. Syyskylvöjä on tehty hyvin vähän. Myös Pohjanmaalla puinnit ovat edenneet erinomaisissa olosuhteissa. Viime päivinä on ollut syysviljojen kylvön kovin sesonkiaika. Pohjois-Pohjanmaalla puinnit saadaan tällä viikolla päätökseen ja syysviljojen kylvöjä viimeistellään. Myös Kainuussa syysviljojen kylvöt ovat loppusuoralla.

Savossa nurmirehu riittää pääosin tilojen omaan tarpeeseen

Pohjois-Savossa viljojen sadot jäävät noin 70 prosenttiin normaalista. Osalla tiloista sato on jäänyt alle puoleen normaalista ja osa on pääsyt normaaliin. Keskimäärin ollaan selvästi alle normaalin satotason. Nurmirehua saadaan pääosin oman alueen tarpeeseen, mutta myyntiin rehua ei juurikaan ole. Rehujen ostomenot kasvavat merkittävästi. Syysviljoja kylvetään vähän, sillä maat ovat kylvöihin liian kuivia.

Ylä-Savossa puintiolosuhteet ovat olleet kohtalaiset, hiukan on tullut sadetta. Syysviljojen kylvöt ovat edistyneet hyvin. Pohjois-Karjalassa viime viikon kelit olivat puintien kannalta hyvät. Nyt puidaan jo viimeisiä kasvustoja pois.

 

Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmä

Kommentit

Samankaltaista sisältöä