Olet täällä

Sokerijuurikas kykeni hyödyntämään loppukasvukauden sateet ja lämmön

Sokerijuurikkaan nostot ovat parhaillaan käynnissä, ja tällä viikolla myös Sucroksen Säkylän tehdas aloittaa toimintansa. Juurikassato vaihtelee alueittain paljon, mutta osalla viljelijöistä sadosta on muodostumassa hankalasta kasvukaudesta huolimatta jopa keskimääräistä parempi – kuten loimaalaisella Erkki Suvitiellä.

On lokakuun alku, ja Virttaan kylällä Loimaalla on käynnissä sokerijuurikkaan nosto. Erkki Suvitien pellosta nousee yllättävän hyvän kokoista ja näköistä satoa.

Sokerijuurikas tulisi viedä tehtaalle mahdollisimman puhtaana. ”Nostosää vaikuttaa paljon puhtauteen, mutta puhtaus on myös maalaji- ja koneriippuvainen asia. Aumassa juurikasta saa myös puhdistettua paljon”, Erkki Suvitie neuvoo.”Tämän perusteella mitä on ehditty nostaa, niin sato näyttäisi tilan pitkän ajan keskiarvoa paremmalta. On myös todennäköistä, että sokeripitoisuus on hyvä”, Suvitie kertoo tyytyväisenä.

Tilan sokerijuurikkaista on tähän mennessä nostettu noin 10 hehtaaria, ja 30 hehtaaria vielä odottelee vuoroaan.

Erkki ja Hanna Suvitien tilalla on omat ja vuokrapellot mukaan lukien peltoalaa yhteensä 130 hehtaaria. Juurikkaan lisäksi viljelykierrossa on viljoja ja toisinaan myös ruokahernettä.

Viljasatoon Erkki Suvitie on pettynyt, kuten hyvin moni muukin Varsinais-Suomessa viljelevä, sillä tilan viljasato jäi kuivuuden vuoksi puoleen tavanomaisesta. Tästä huolimatta vilja on ja pysyy tilan viljelykierrossa.

”Viljaa pitää olla kierrossa, että saa rikkoja välillä pois paremmalla teholla – juurikas kun on herkkä rikoille. Juurikkaalla on myös viljalle hyvä esikasviarvo”, Suvitie perustelee.

Kelpo juurikassato hankalasta kasvukaudesta huolimatta

Vaikka menneestä kasvukaudesta puhutaan jopa katovuotena, näyttää Suvitie saavan kuitenkin kelpo sokerijuurikassadon. Jos lupaavat merkit pitävät paikkansa, Suvitie arvioi keskisadon yltävän jopa 55 tonniin hehtaarilta.

Kaikki eivät kuitenkaan samanlaisiin satomääriin tänä vuonna yllä. Sucros Oy:n viljelykonsulentti Petri Suvannon mukaan juurikassadot tiloilla vaihtelevat paljon. Sadon onnistumisen kannalta ratkaisevaa on ollut itäminen.

”Varsinkin lounaisrannikolla oli todella kuivaa heti kasvukauden alusta asti ja itämiskosteus haihtui nopeasti. Ne tilat, jotka ovat osanneet mennä pellolle juuri oikeaan aikaan, ovat voineet saada kuivuudesta huolimatta kohtuullisen sadon”, Suvanto kertoo.

Erkki Suvitien tilalla juurikkaan nosto aloitettiin syyskuun viimeinen päivä. Sucros Oy:n viljelykonsulentti Petri Suvanto pitää Erkki Suvitien sokerijuurikasta hyvän kokoisena.

Suvitien mielestä kylvön onnistuminen onkin ruiskutuksen ohella yksi juurikkaanviljelyn kulmakivistä. Oikea-aikaisesta, onnistuneesta kylvöstä seuraa useammin myös hyvä itävyys, vaikka sääolosuhteilla onkin kiistatta myös iso merkitys.

”Paikoittain minullakin oli ongelmia itävyyden kanssa, mutta prosentuaalisesti yllättävän vähän. Sattui tuuri siinä mielessä, että tänä vuonna juurikkaan viljelylohkot olivat hieman hikevämmillä mailla”, hän pohtii.

Sokerijuurikas tasaa viljelyriskejä

Kokonaisuudessaan sokerijuurikas on tänä kasvukautena pärjännyt esimerkiksi viljoja selvästi paremmin. Tähän on Suvitien mukaan yhtenä tärkeimpänä syynä juurikkaan pitkä kasvuaika.

”Juurikas kasvaa ja kerryttää sokeria vielä silloinkin, kun vilja on jo tuleentunut. Tänä vuonna sateet tulivat vasta loppukesän ja syksyn puolella. Vilja ei niistä enää hyötynyt, mutta juurikas hyötyi.”

”Juurikas pystyy myös ottamaan syvemmältäkin vettä ja se pysyy hengissä vähän kuivissakin olosuhteissa, vaikkakaan ei juuri kasva. Sitten kun se saa taas vettä, se elpyy yleensä hyvin ja jatkaa kasvua. Juurikas onkin hyvä kasvi tasaamaan tilan riskejä, koska se sopii poikkeusolosuhteisiin ja pärjää erilaisissa  olosuhteissa kuin viljat”, Suvitie jatkaa.

Säkylän tehdas aloittaa taas sokerintuotannon

Suvitie on Sucroksen sopimusviljelijä, joten tilan sokerijuurikkaat päätyvät Sucroksen tehtaalle Säkylään sokerinvalmistuksen raaka-aineeksi.

Säkylän tehdas käynnistyy aina syksyisin ja seisahtuu loppuvuodesta, kun koko juurikassato on käsitelty. Tänä vuonna tehdas käynnistyy 9. lokakuuta, ja sen arvioidaan olevan käynnissä joulukuun puolelle asti. Tuona aikana sen on tarkoitus tuottaa noin 60 000 tonnia kotimaista valkosokeria. Tulevaisuudessa tavoitteena on kasvattaa sokerin tuotantoa 100 000 tonniin.

Sokerijuurikkaan viljelijä voi sopia Sucroksen kanssa yhden, kahden tai kolmen vuoden viljelysopimuksen hintakiinnityksellä. Rahtia ei veloiteta erikseen. Yleensä tehtaan laaja kuljetusrinki hakee tilalta juurikkaat ja puhdistaa ne kuormauksen yhteydessä, mutta viljelijä voi myös halutessaan tuoda juurikkaat puhdistettuina suoraan tehtaalle. Tällöin viljelijälle maksetaan samansuuruinen korvaus kuin kuljetusringille.

Juurikas pärjää maassa pakkasiin asti

Säkylän tehdas saa vielä tovin odottaa Suvitien satoa, sillä mies ei aio hätiköidä juurikkaan nostossa. Tilalla aloitettiin juurikkaan sadonkorjuu syyskuun viimeinen päivä. Takaraja on, että vasta 20. lokakuuta kaikki sato olisi nostettu. Toistaiseksi säät ovat suosineet ja nostoissa on pysytty aikatauluissa.

”Voi olla, että jätän muutamia viimeisiä lohkoja myöhemmäksi ja jos luvataan lunta tai pakkasta, niin käydään sitten nostamassa sato. Aumassa laatu ei kuitenkaan koskaan parane, kun tulee aina pientä sokerihävikkiä. Maassa ne kyllä selviävät niin kauan, kun ei pakkasta tule”, Suvitie muistuttaa.

Tekijä: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä