Olet täällä

Varmista syysviljojen talvehtiminen

Varmista syysviljojen talvehtiminen

Syysviljoja on kylvetty tänä vuonna paljon ja on syytä huolehtia niiden talvehtimisesta mahdollisimman hyvin. Syysviljakasvustot ovat monin paikoin reheviä ja hyvin kasvaneita, koska kylvöt on päästy tekemään ajoissa ja lämpöä sekä viimein myös kosteutta on ollut riittävästi. On kuitenkin muistettava, että lumihometta levittävä sieni Microdochium nivale iskee juuri helpoiten reheviin kasvustoihin, jos pysyvä lumipeite sataa routaantumattomaan maahan. Sääennusteet lupaavat lämmintä säätä, jolloin riski lumihomeen muodostumiselle kasvaa entisestään kasvustojen kasvaessa yhä edelleen. Pääasiallisena tartuntalähteenä toimii maassa ja kasvustojätteissä esiintyvä sienirihmasto, jonka leviämisen estämiseen ainoastaan lumihomeruiskutuksella voidaan vaikuttaa tässä vaiheessa kasvukautta. Peittaus estää vain siemenlevintäisen taudinaiheuttajan leviämistä.

Proline 250 EC:n ja Mirador 250 SC:n seos tai Proline yksinään ovat tehokkaita ratkaisuja lumihomeen torjuntaan. Valmisteiden tehoaineet liikkuvat kasvissa ja pysyvät myös hyvin kasvisolukon sisällä viikkoja mikä kannattaa hyödyntää myös lumihomeruiskutuksissa. Siten lumihomeruiskutus kannattaa tehdä riittävän ajoissa. Perinteisesti ruiskuttamista on suositeltu tehtäväksi juuri ennen pysyvän lumen tuloa, mutta nämä valmisteet voidaan ruiskuttaa jo aikaisemmin. Tällöin pellot ovat varmemmin kuivia ja ruiskutussäät parempia. Useana vuonna on ollut järkevää ruiskuttaa lokakuun puolivälistä lokakuun loppuun ulottuvalla ajanjaksolla. Jos pysyvä lumipeite tulee aikaisin, niin kasvustot on suojattu lumihometta vastaan ja toisaalta saadaan hyvää tehoa myöhemminkin satavan lumipeitteen varalta. Jos ruiskutus siirtyy myöhemmäksi, tulee peltoon helposti pahat ruiskutusjäljet ja ruiskuun joudutaan hyvin todennäköisesti välillä lisäämään jäätymisenestoaine.

Reheviin, aikaisin kylvettyihin kasvustoihin kannattaa tehdä Proline 250 EC 0,4 l/ha + Mirador 250 SC 0,4 l/ha tai Proline 250 EC 0,6-0,8 l/ha käsittely. Hybridirukiit ja syysohrat ovat herkimpiä lumihometartunnalle. Hiukan myöhemmin kylvettyihin kasvustoihin riittää tarvittaessa Proline 250 EC 0,3-0,35 l/ha + Mirador 250 SC 0,25-0,3 l/ha seos tai Proline 250 EC 0,4-0,5 l/ha. Syysvehnät ovat myös yleensä vähemmän herkkiä. Rehevissä kasvustoissa tulisi käyttää myös riittävää vesimäärää (minimi 200 l/ha). Kannattaa vielä ennen ruiskuttamista tarkastella lumihomeen riskiä nostavat tekijät käymällä läpi oheinen lista:

  1. Peittaamaton siemen ja syysruiskutuksen väliin jättäminen
  2.  Heikko viljelykierto – vilja viljan perään ja nurmet nostavat riskiä
  3.  Olkijätteet pellon pinnassa
  4.  Aikainen kylvö - viljelykasvin lehtimassaa paljon
  5.  Hybridirukiit ja syysohra herkimpiä 
  6.  Voimakas lannoitus
  7.  Liian tiheä kylvö
  8.  Luminen talvi ja etenkin pysyvän lumipeitteen sataminen routaantumattomaan maahan
  9.  Metsän reunat, huono ojitus

viljelijänberner.fi
viljelijänavenaberner.fi

 

 

Kommentit

Anonymous

Entä kesäkuussa kylvetty kumina, onko kuminalla ollut lumihometta? Ja viottaako se kasvustoa?

linnea

Hei! Trans Farmin Jyrki Leppälä kertoi, että lumihomeesta ei hänen tietääkseen ole haittaa kuminalle. Kaikki maan pinnalla oleva kuivettuu joka tapauksessa ja uusi lehti lähtee juuren tyvestä, ja lumihome ei tiettävästi vaikuta juureen.

Kasvusto harvenee kyllä talven aikana jonkun verran. Tästä voi lukea lisää oheisesta linkistä, sivulta 75: https://jukuri.luke.fi/bitstream/handle/10024/482408/mttraportti136.pdf?...

Anonymous

Kiitos tiedoista:)

Samankaltaista sisältöä