Olet täällä

Tyrnäväläisviljelijän tempaus ihastuttaa – ”Yllättävän helppoa kun tietää niksit”

Kuva: Harri Rauhanummi

Ilkka Matinolli kirjasi peltoonsa tekstin #FairFoodChain, MTK-Tyrnävä. Tekstillään hän haluaa muistuttaa viljelijöiden heikosta asemasta ruokaketjussa.

Tuskin kovinkaan moni meistä on sattunut lentelemään Tyrnävän peltojen yllä viime päivinä.

Jos kuitenkin tähän onnekkaaseen ryhmään kuulut, olet todennäköisesti huomannut peltoon kirjatun tekstin: #FairFoodChain, MTK-Tyrnävä.

Kuka oikein on tämän tekstin takana? Ja millä ihmeen kaupalla teksti on onnistuttu peltoon tekemään?

Reseptinä tekniikkaa, taitoa ja koneita

Syyllinen – tai pitäisikö tässä tapauksessa sanoa sankari – löytyy lähemmältä kuin arvaammekaan. Tekstin on muotoillut vuokrapeltoonsa Ilkka Matinolli, paikallinen viljelijä sekä MTK-Tyrnävän puheenjohtaja.

Uniikin taideteoksen tekemiseen tarvittiin oikealla reseptillä tekniikkaa, koneita ja taitoa. Niitä Matinollilta hyvin löytyykin – vannoutunut täsmäviljelijä kun on.

Ilkka Matinolli hyödynsi tekstin teossa Trimble CFX-750 ajouraopastinta. Kuva: Ilkka Matinolli”Työhön käytin Valtra 8550:tä ja Tume Cultipack -lautasmuokkainta sekä Trimble CFX-750 -ajouraopastinta ja Ez-steer -automaattiohjausta. Suunnittelussa käytin FarmWorks-ohjelmaa. Kyllä sen teossa omat haasteensa oli, mutta yllättävän helppoa se on, kun tietää niksit”, Matinolli kertoo toissa päivänä pyöräyttämästään tekstistä.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun tyrnäväläisviljelijä on taiteillut pellollensa kuvioita. Useat mediat uutisoivat Matinollin vuonna 2015 tekemästä hevoshahmosta. Onpa pellolla taannoin havaittu myös jättimäinen kuvaelma viirupöllöpesueesta.

Teksti herättelee viljelijöiden heikosta asemasta

Teksti #FairFoodChain tarkoittaa suomennettuna reilua ruokaketjua. Se viittaa Euroopan komission tavoitteeseen kieltää epäreilut kauppatavat ruokaketjussa ja parantaa viljelijöiden asemaa. Reilumpi ruokaketju on myös Matinollin ja MTK-Tyrnävän tavoite.

”Tukipolitiikasta huolimatta tuotteista saatava hinta ei riittävästi seuraa tuotantokuluja, ja näin ollen viljelijän saama osuus hinnasta jää maatalouden jatkuvuuden kannalta liian pieneksi. Vastaavasti kaupan osuus on kasvanut, ja siksi olisi syytä pohtia toimia, jolla tämä epäkohta voidaan korjata järkevästi”, Matinolli kuvailee.

Kyseinen Matinollin pelto on sopivasti lentoalueella, joten se tuskin jää ihmisiltä huomaamatta. Tämä on tavoitekin – herättää kiinnostus ensin teoksesta, ja sen jälkeen sen sanomasta.

”Teksti syntyi puhtaasta kokeilunhalusta, mutta sillä halutaan myös herätellä ihmisiä viljelijöiden heikkoon asemaan ruokaketjussa”, Matinolli tiivistää.

Matinollilla on kasvinviljelytila Tyrnävällä Pohjois-Pohjanmaalla. Kuvassa Meeri-kauraa kesäkuun lopulta.

Kuva: Harri Rauhanummi

Kommentit

Samankaltaista sisältöä