Olet täällä

VYR: Kuivuus suosinut sadonkorjuuta Euroopassa, mutta haitannut etenkin syysrapsin kylvöjä ja kasvuun lähtöä

Lämpimät ja selvästi tavanomaista kuivemmat sääolot ovat suosineet kevätviljojen puinteja Euroopassa, ilmenee EU-komission MARS-raportista. Toisaalta sääolosuhteet ovat haitanneet syyskylvöjä ja syyskasvustojen kehitystä, Vilja-alan yhteistyöryhmä (VYR) uutisoi.

Eniten kuumuus ja kuivuus ovat vaikuttaneet kasvustojen kylvöihin ja kasvustojen kehitykseen keskisessä ja itäisessä Saksassa, läntisessä Puolassa sekä Tšekkien pohjoisosissa. Kuivuus on piinannut syyskasvustoja myös monissa osissa läntistä, keskistä ja Kaakkois-Eurooppaa.

Syysviljojen kylvöt ovat yhä käynnissä Euroopassa. Kuivimmilla alueilla odotellaan vielä sopivia sateita kylvöjen viimeistelemiseksi. Suunnitelmissa on myös jonkin verran uudelleenkylvöjä. Pohjoismaissa ja Baltiassa syysviljojen kylvöt saatiin viimeisteltyä syyskuun aikana suotuisissa olosuhteissa. Tavanomaisessa aikaikkunassa pysyttiin.

Rapsin kylvöihin ja kasvustoihin kuivuus on vaikuttanut merkittävimmin, ja rapsin kylvöikkuna onkin nyt sulkeutunut. Vain pieni osa rapsikasvustoista on hyvässä kunnossa. Kuivuuden vaikutukset saattavat heijastua myös rapsin tuotantomääriin kasvukautena 2019.

 

Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmä (VYR)

Kommentit

Samankaltaista sisältöä