Olet täällä

Ascra Xpro -satokisan toinen sija saavutettiin täsmäviljelyn opeilla

Lapualainen Kari Alasaari antoi kisalohkolleen lannoituksen, kasvinsuojelun ja kasvunsääteet jaettuna, uusinta täsmäviljelytekniikkaa hyödyntämällä. Ascra Xpro vaikutti antavan vauhtia ohran kasvuun ja piti kasvuston paremmin puintikuntoisena loppuun asti.

Lapualainen Kari Alasaari lunasti kakkospaikan Bayerin ja Viljelijän Avena Bernerin viime kasvukaudella järjestämässä Ascra Xpro -satokisassa hienolla 7105 kilon hehtaarisadollaan. Hän jäi 345 kilon päähän kisan voittajasta, euralaisesta Jaakko Pertusta. Molemmilla oli kisalohkoon kylvetty ohraa, Pertulla RGT Planetia ja Alasaarella monitahoista Aukustia.

Koviin satoihin täsmäviljelyllä ja oikealla tautiainevalinnalla

Alasaari käytti kylvössä normaalia siemenmäärää, 520 kappaletta neliömetrille. Hän hoiti lannoituksen sekä kasvinsuojelun ja kasvunsääteet jaettuna uusinta täsmäviljelytekniikkaa hyödyntämällä. Trimblen ajouraopastinlaitteistoon kytkettyjen kasvustosensoreiden avulla Alasaari pystyi ohjaamaan lannoitteen levitystä ja kasvinsuojeluruiskun käyttöä tarkasti kunkin lohkokohdan tarpeen mukaan.

Kari Alasaari kertoi viljelymenetelmistään Ascra Xpro -satokisan palkintojenjakotilaisuudessa Helsingin MaatalousKonemessuilla.”Täsmäviljelyssä ideana on huomioida kasvuston kunto ja sen tarpeet sekä optimoida viljelytoimenpiteet sen mukaan. Näin saadaan samanaikaisesti sekä kustannus- että ympäristösäästöjä”, Alasaari kuvailee.

Minni Tapola Bayerilta arvioi, että yksi iso syy Ascra Xpro -satokisan kauttaaltaan kovaan tasoon oli juuri viljelijöiden ennakkoluuloton täsmäviljelyperiaatteiden hyödyntäminen. Paras satotulos saadaan, kun viljelytoimenpiteet ovat hallittuja ja tiedetään, millaisia ja minkä verran panoksia kannattaa käyttää missäkin kohtaa lohkoa.

Tärkeää on myös tautiaineen valinta, sillä oikeanlainen tautiaine toimii hyvin kuivissakin olosuhteissa, jollaiset Lapuallakin tänä vuonna oli.

Alasaari antoi Ascra Xpro -tautiainetta Aukustin lippulehdelle juhannusviikolla, noin 0,5 litraa hehtaarille. Hän yllättyi, miten paljon paremmin kisalohkolla käytetty Ascra Xpro piti kasvuston puintikuntoisena verrattuna Alasaaren muilla lohkoilla käyttämiin perinteisiin tautiaineisiiin. Ascra Xpro tuntui antavan myös pientä boostia Aukusti-ohran kasvuun.

”Aion ehdottomasti käyttää SDHI-pohjaisia uusia tautiaineita – siis Ascraa myös ensi vuonna. Ja jos ensi kesä olisi vaihteeksi säiden puolesta normaalimpi, niin Ascran teho myös tauteihin tulee täysin hyödynnetyksi”, Alasaari pohtii.

Tekijä: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä