Olet täällä

Viljasato viimeksi yhtä pieni 20 vuotta sitten

Tähän mennessä satotutkimukseen vastanneiden viljelijöiden antamien tietojen mukaan tämän vuoden viljasato jäi ennakkoarvioiden mukaisesti pieneksi, Luonnonvarakeskus eli Luke tiedottaa.

Viljasato oli 2,7 miljardia kiloa, mikä on samaa luokkaa kuin viljasadot 1960-luvun lopulla. Silloin ohran viljely laajeni kasvavan kotieläintuotannon myötä.

Viimeksi yhtä pieni viljasato on ollut Suomessa vuonna 1998. Suomen lisäksi tänä vuonna koko Itämeren alueella viljasato jäi heikoksi.

”Vaikka viljasta maksetaan tavanomaista parempaa hintaa, tuo pieni viljasato haasteita niille vilja- ja kotieläintiloille, joiden murheena on menetetty tai pieneksi jäänyt sato. Kotieläintilat ruokkivat kotieläimet omalla viljasadolla tai ostavat aiempaa kalliimpaa rehuviljaa”, Luken yliaktuaari Anneli Partala toteaa tiedotteessa.

Kauran jyvät ovat myös normaalia pienempiä, mikä kielii tavallista heikommasta mylly- ja rehulaadusta. Vehnän laatu on sen sijaan hyvä.

Miten käy rukiin omavaraisuuden?

Ruissato, 41 miljoonaa kiloa, romahti viime vuoden omavaraisuuteen yltäneestä yli 110 miljoonasta kilosta.

Ruissadolle on tyypillistä suuri vuosittainen vaihtelu. Edellisvuosia pienempi sato olikin odotettavissa jo vuosi sitten, kun selvisi, ettei omavaraisuuteen yltävää viljelyalaa päästy kylvämään.

Rapsista ja rypsistä neljännes pois

Rapsin ja rypsin sato jäänee noin 70 miljoonaan kiloon. Vähennystä viime vuodesta on yli viidennes.

Tätä pienempi sato saatiin viimeksi neljä vuotta sitten, jolloin viljelyalakin oli selvästi eli neljänneksen pienempi kuin tänä vuonna.

Myös luomusato pieneni

Kaura on ylivoimaisesti eniten viljelty luomuvilja Suomessa. Noin 45 miljoonan kilon luomukaurasato on neljänneksen edellisvuotta pienempi. Luomuruissadon väheneminen oli yhtä suurta.

Luomuviljan osuus Suomen koko viljasadosta on noin kolme prosenttia.

Tutustu Luken viljasadon ja -laadun ennakkotietoihin tarkemmin täältä.

Kuvan lähde: Luke

 

Lähde: Luonnonvarakeskus

Kommentit

Samankaltaista sisältöä