Olet täällä

Tärkkelysohran laatuhinnoittelu muuttuu tulevalla satokaudella

Altia hankkii vuosittain yli 200 miljoonaa kiloa suomalaista ohraa. Valtaosa tästä tulee sopimusviljelijöiden pelloilta ja viljelyssä on jo keväällä kylvettäessä ollut tavoitteena laadukkaan tärkkelysohran tuottaminen. Yksinkertaistaakseen viljan hankintaprosessia ja selkiyttääkseen viljelijälle sadosta tilitettävää hintaa Altia muuttaa hinnoitteluaan ensi satovuodesta alkaen. Tärkkelysohran sopimusviljelyehdoissa 2019-2020 on luettavissa uusi laatuhinnoittelumalli, jossa perushinnan lisäksi maksetaan tärkkelyspitoisuuden mukainen mahdollinen laatulisä.

Viljelysopimuksilla tuotetulle ohralle on määriteltynä vähimmäislaatuvaatimukset kuten tähänkin saakka. Vähimmäislaadun täyttyessä ohra on vastaanottokelpoinen ja mahdollista laatulisää maksetaan laatuanalyysien perusteella tärkkelyspitoisuuden mukaan. Tärkkelyspitoisuuden mukainen laatulisä tilitetään jatkossakin vain sopimuksilla tuotetulle ohralle. Tärkkelysohran suorat viljelysopimukset tehdäään tulevalla satokaudella Viljatorin kautta.

Sopimusviljelyllä pyritään kattamaan noin 80 % Altian ennustetusta ohratarpeesta. Uuden hinnoittelutavan mukainen käytäntö koskee kaikkea tehtaalle ostettavaa ohraa syksystä 2019 lähtien, jolloin vähimmäislaadun täyttyessä sopimusten ulkopuolelta ostettavasta ohrasta tilitetään viljelijälle kaupanteko hetkellä sovittu perushinta.

Tekijä: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä