Olet täällä

Kauran ostot maatiloilta kasvussa, muissa viljoissa laskua

Viljavarastot, jotka sisältävät kotimaisen ja ulkomaisen viljan, olivat vuoden lopussa suurimmillaan kymmeneen vuoteen.

Maatilat myivät kauraa vuonna 2018 aiempaa enemmän, Luonnonvarakeskus (Luke) tiedottaa.

Samalla kun kauran ostot suoraan tilalta ovat lisääntyneet, ohran ja vehnän ostot ovat viime vuosina puolestaan vähentyneet. Vuonna 2018 kauran ostomäärät (644 milj. kg) olivat lähes yhtä suuret kuin ohran (664 milj. kg). Vehnää siirtyi markkinoille hieman vähemmän (484 milj. kg). Rukiin ostomäärät ovat olleet pienempiä (62 milj. kg) ja ne muodostavat vain noin kolme prosenttia koko viljamäärästä.

”Kotimainen teollisuus ja viljan välittäjät ostivat vuonna 2018 viljaa suoraan maatiloilta yhteensä 1,85 miljardia kiloa. Määrä on lähes sama kuin edellisenä vuonna, mutta se jakautui eri viljalajien kesken erilailla kuin aikaisemmin”, Luken yliaktuaari Sirpa Karppinen tarkentaa.

Kuva: Luke

Ohran käyttö rehuteollisuudessa vähentynyt

Kotimainen teollisuus käytti vuonna 2018 kotimaista ja ulkomaista viljaa yhteensä runsaat 1,3 miljardia kiloa. Elintarviketeollisuus käytti viljamäärästä edellisvuoden tapaan 422 miljoonaa kiloa, rehuteollisuus 587 miljoonaa kiloa ja muu teollisuus 340 miljoonaa kiloa.

Viljan käyttö rehuteollisuudessa on vähentynyt kuusi prosenttia edellisestä vuodesta. Suurin muutos oli ohran käytössä, joka väheni 15 prosenttia.

Elintarviketeollisuudessa viljaa käytettiin lähes saman verran kuin edellisenä vuonna, mutta viljalajeittain on nähtävissä muutoksia. Kauran käyttö lisääntyi 98 miljoonaan kiloon (+6 %), ja se ylittää rukiin elintarvikekäytön, joka oli 88 miljoonaa kiloa. Eniten käytettiin vehnää, 225 miljoonaa kiloa, mikä on kolme prosenttia edellisvuotta vähemmän.

Kuva: Luke

Ohran ja kauran varastot kasvaneet

Vuoden 2018 lopussa teollisuuden ja kaupan varastoissa oli yhteensä 649 miljoonaa kiloa kotimaista ja ulkomaista viljaa. Määrä on 22 prosenttia suurempi kuin vastaavana ajankohtana edellisvuonna.

”Edellisen kerran yli 600 miljoonan kilon viljamäärä on ollut varastossa vastaavana ajankohtana vuonna 2009”, Karppinen toteaa.

Eniten varastoissa oli kauraa (38 %) ja ohraa (29 %). Kauraa oli varastoissa 247 miljoonaa kiloa, mikä on 66 miljoonaa kiloa enemmän kuin vastaavana ajankohtana edellisenä vuonna.

Ohraa oli varastoissa 190 miljoonaa kiloa, mikä on 53 miljoonaa kiloa edellisvuotta enemmän. Vehnän varastot olivat pienemmät, 140 miljoonaa kiloa, mutta nekin ovat hieman kasvaneet edellisvuodesta. Rukiin varastot ovat sen sijaan pienentyneet 73 miljoonaan kiloon.

Kuva: Luke

 

Lähde: Luonnonvarakeskus

Kommentit

Samankaltaista sisältöä