Olet täällä

Maissia, öljykasveja ja ajankohtaista kasvinsuojelusta

Viljelijän Avena Berner järjesti ”Kohti kasvukautta”-tilaisuuden Virolahdella, Harjun oppimiskeskuksessa 11. helmikuuta. Päivän aikana tutustuttiin rehumaissin ja öljykasvien viljelyyn sekä kuultiin uutuuksista mm. kasvinsuojeluaineissa.

Maissista maittavaa rehua 

 
Suomessa karjatilojen karkearehun tuotanto perustuu nurmisäilörehuun, jonka päälajeina ovat timotei ja nurminata. Jussi Peltonen Viljelijän Avena Berneriltä kertoi rehumaissista ja sen tuotannosta ja siitä, miten se sopii turvaamaan ja täydentämään erilaisissa kasvuolosuhteissa rehuntuotantoa. 
 
- Maissi kärsi viime kesän kuivista olosuhteista nurmia vähemmän, Peltonen kertoi. 
Maissirehu on lehmille erittäin maittavaa. Perusresepti aperuokintaan on 1/3 maissirehua ja 2/3 säilörehua.
 
- Valitse maissilohkoksi kevyemmän maalajin viettävä lohko, johon vesi ei kerry, Peltonen ohjeisti. Muokkauksen osalta ehdottomasti parhaat kokemukset ovat kynnöstä.
 
 
Maissikasvuston perustamiseen on 2 tekniikkaa: kylvö avomaalle tai kylvö Samco-viljelytekniikalla katemuovin alle. 
 
Viljelijän Avena Berner tarjoaa nyt viidettä vuotta tuotantopanokset Samco viljelytekniikkaan. Peltonen kertoi, että kylvörivien päälle tuleva kalvo mahdollistaa kylvön aikaisemmin sekä luo ”mini-kasvihuoneen”, joka säästää kevätkosteutta ja antaa suojaa hallaöiltä. Myös ravinteiden otto parantuu. 
Samco-tekniikalla kylvettiin viime vuonna jo 450 hehtaaria. 
 
- Kylvö ja korjuu voidaan tehdä urakointina, Peltonen kertoo. Tämä on monelle tilalle toimiva ratkaisu. Viljelijän Avena Bernerin valikoimasta löytyvät Suomen olosuhteisiin sopivat lajikkeet sekä tarvittavat tuotantopanokset ja voimme vinkata myös urakoitsijoista, Peltonen päätti.

Kohti suurempia öljykasvisatoja

-  Kevätöljykasvien satopotentiaalista jää meillä vielä paljon hyödyntämättä, kertoi Kati Lassi Viljelijän Avena Berneriltä. Tie suurempiin satoihin voi löytyä mm. viljelytekniikan hienosäädöstä, Lassi pohti. Viljelyn onnistumisia ja haasteita on selvitetty viime vuosina mm. öljykasvikyselyllä.
 
Juuri nyt viljelysuunnitelmia tehdessä on ajankohtaista pohtia öljykasvien suhteen kylvääkö rypsiä ja rapsia ja millaisen lajikkeen valitsee. Viljelijän Avena Bernerin lajikevalikoimasta löytyy sekä rypsejä että rapseja erilaisilla kasvuajoilla. – Nyt kannattaa hyödyntää myös sopimuskampanjamme, Lassi muistutti.
 
Öljykasvit ovat hyvin sopeutuvia kasvutilan mukaan, ja jos kasvuolosuhteet ovat kunnossa  kylvösiemenmäärä voi säätää. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon millaiset olosuhteet lohkolla on kylvön aikaan - Siemenmäärää on ehkä hyvä kasvattaa, jos muokkausjälki jää karkeaksi tai on kuivaa, Lassi muistutti. Kylvötiheys on todella harvoin taimitiheys ja Suomessa taimettumisprosentti on öljykasveilla usein 70-80 % aiotusta.
 
Ensi keväänä siemenet peitataan uudella peittausaineella (Buteo Start FS 480), jonka teho on ollut viljelijäkokeissa aiemmin käytettyjen peittausaineiden tasolla. Kirppojen tarkkailu heti taimettumisen jälkeen on tärkeää, Lassi muistutti. 
 
- Öljykasvit sopivat mainiosti monipuolistamaan viljelykiertoja ja tunnetusti niiden esikasviarvo on hyvä, Lassi kertoi. Viljelijät ovat maininneet nämä asiat myös tärkeimmiksi syiksi viljellä öljykasveja. 
 
Öljykasveilla on varma kysyntä ja Avenan Kirkkonummen öljynpuristamolla käytetään valtaosa kotimaan sadosta. - Toivomme, että viljelijät ottavat öljykasvit viljelysuunnitelmiin myös tulevalla kasvukaudella, Lassi kertoi.  Öljykasvien ensi syksyn hintanoteeraukset ovat nyt 370 €/tn tasolla. Jos basis-sopimus kiinnostaa, niin kannattaa huomioida, että basis on nyt +1 €/tn. Syksylle on siis hyvä mahdollisuus hinnoitella öljykasvit suoraan eurooppalaiseen hintatasoon, Lassi päätti.

Nestemäiset peittausaineet ja uutuuksia

Kyösti Skippari Viljelijän Avena Berneriltä kertoi uutuuksista kasvinsuojeluun sekä poimintoja ajankohtaisista tuotteista.
 
- Viljojen peittauksessa siirrytään nestemäisiin valmisteisiin ja valikoimassamme on useita peittausaineita, joilla voi helposti aloittaa nestepeittauksen, Skippari kertoi. 
 
Viljelijän Avena Bernerin valikoimassa on uudet peittausaineet Redigo Pro Seedron ja Vibrance Trio. Siemenen peittauksella saadaan torjuttua tehokkaasti mm. kasvitauteja ja siemen kannattaa ehdottomasti peitata!
 
Kasvinsuojeluaineiden ennakkokauppa on alkanut ja viljelysuunnitelmien yhteydessä kannattaa miettiä jo tulevan kasvukauden kasvinsuojelusuunnitelmia.
 
- Rikkakasvien torjunta-ainetta valitessa kannattaa huomioida rikkakasvien mahdollinen kestävyys jollekin torjunta-aineelle ja huomioida se ainevalinnassa, Skippari huomauttaa. Havainnot kestävyydestä ja lohkon rikkakasvilajisto kannattaa ehdottomasti ottaa huomioon tulevan kasvukauden valintoja tehdessä. 
 
Viljelijän Avena Bernerin valikoimassa on vanhoja tuttuja sekä myös uutuuksia tautiaineista ja sekä hivenravinteista tulevalle kasvukaudelle.
 
- Viljelijän Avena Berner ”Paras sato”-viljelyohjelmat on kehitetty viljelijöiden suunnittelun avuksi kaikille peltokasveille. Ne tulevat pian löytymään nettisivuilta sekä myös tuoteoppaasta, joka julkaistaan pian, Skippari muistutti.
 

Kiinnostuitko rehumaissista, öljykasveista tai peittausaineista? Ota yhteyttä, kerromme mielellämme lisää!

Kommentit

Samankaltaista sisältöä