Olet täällä

Öljykasvit ovat varteenotettava vaihtoehto viljanviljelylle

Öljykasvit ovat varteenotettava vaihtoehto viljanviljelylle

Öljykasvit ovat varteenotettava vaihtoehto viljanviljelylle, sillä kotimaisen öljykasvin kysyntä ylittää kotimaisen tuotannon. Puristamoteollisuuden raaka-aineelta vaaditaan sadon korkeaa öljypitoisuutta, alhaista lehtivihreä- ja rikkapitoisuutta. Öljypitoisuuteen pystytään vaikuttamaan lajikevalinnalla.

Öljykasvien valikoimaan on tullut Clearfield (CL) lajikkeita, joiden rikkakasvien torjunnassa voidaan käyttää clerafield-herbidiä Clamoxia. Valmiste on poikkeuksellisen laajatehoinen valmiste ja sillä on vahvin maavaikutus Clearfield herbisideistä. Laajatehoisen rikkakasvien torjunta-aineen ansiosta Clearfield lajikkeet pystyvät hyödyntämään perinteisiä lajikkeita paremmin geneettisen kasvupotentiaalinsa. Mikä tekee niistä käytännön viljelyssä suhteellisesti satoisampia.  

Kevätrapsien valikoimassa ovat erittäin satoisat hybridilajikkeista INV110CL ja hybridi-lajike Performer. Kokonaissato, öljy- ja valkuaispitoisuus tulokset ovat lajikkeilla Luken viime vuoden lajikekokeissa kevätrapsilajikkeista parhaimmat. Viime kesänä INV110CL ja Performer olivat Kasvuohjelman havaintokaista kokeessa Harjavallassa. Kokeesta saatiin myös erittäin hyvät tulokset

Hankkijan valikoimasta löytyy hybridi-, populaatio sekä clearfield-lajikkeita.

Kevätrapsi:

Performer UUTUUS – Erittäin satoisa ja korkean öljypitoisuuden omaava uutuus hybridikevätrapsi.

INV110CL UUTUUS – Erittäin satoisa hybridikevätrapsi, jonka öljypitoisuus on korkea. 

DK 7175 CL UUTUUS – Öljysadossa lyömätön lajike.

Solar CL – Erittäin satoisa hybridikevätrapsi.

Proximo – Populaatiokevätrapsi, joka nostaa satotason hybridilajikkeiden tasolle

Rypsi:

SynthiaBOR – Ensimmäinen Plus-rypsi eli uuden sukupolven rypsilajike, jossa yhdistyvät satoisuus, varrenlujuus sekä aikaisuus.

JulietBOR – Satoisa rypsilajike, jonka öljypitoisuus on erittäin korkea. Juliet on virallisissa lajikekokeissa tuottanut markkinoilla olevista kevätrypseistä korkeimman öljysadon.

CordeliaBOR – Alhaisen lehtivihreäpitoisuuden omaava kevätrypsi. Lajike on siemenen kooltaan ja valkuaispitoisuudeltaan erittäin hyvä lajikevaihtoehto rypsin tuotantoon.

Syysrapsi:

DK Seax UUTUUS – Erinomaisen talvenkestävä hybridirapsi.

DK Impression CL UUTUUS – Korkean öljypitoisuuden omaava hybridirapsi.
 

Tutustu öljykasvien valikoimaan

Tekijä: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä