Olet täällä

Tänään juhlistetaan kansallisruokaamme – suomalaista ruisleipää

Rukiin puintia.

Tänään, 28. helmikuuta, juhlitaan taas kansallisruokaamme eli suomalaista ruisleipää, Leipätiedotus ry ja Pro Ruis ry tiedottavat.

Suomalaiset syövät ruista eniten koko maailmassa, jopa 16 kiloa henkilöä kohden vuodessa, ja ruisleivän kulutus asukasta kohden on maailman korkeimmalla tasolla. Suomessa ruis jauhetaan pääosin runsaasti kuitua sisältäväksi täysjyväjauhoksi, josta terveellinen ja kuitupitoinen ruisleipä leivotaan.

"Leipätiedotuksen teettämän kuluttajatutkimuksen mukaan ruisleipä on suomalaisten mielissä houkuttelevin leipä", kertoo Leipätiedotuksen toiminnanjohtaja Kaisa Mensonen. "60 prosenttia suomalaisista valitsee yhdeksi lempileivistään ruispalaleivät. Ne maistuvat ikään ja sukupuoleen katsomatta", Mensonen jatkaa.

Ei ole itsestäänselvyys, että ruisleipä leivotaan kotimaisesta rukiista. Vuonna 2017 ruissato oli suurin lähes 30 vuoteen, mutta vasta kolmas vuosi, kun Suomessa saavutettiin omavaraisuus rukiin suhteen eli kotimainen tuotanto vastasi vuosittaista kulutusta. Syksyn 2017 ja kesän 2018 hankalien olosuhteiden takia viime syksyn ruissato jäi heikoksi. Viime syksyn hyvät kylvöolosuhteet ja sitä myötä laaja kylvöala lupaa kuitenkin hyvää ruisvuotta taas tänä vuonna. Nyt kylvetty ruisala on 2000-luvun toiseksi suurin ja se riittänee jälleen kattamaan kotimaisen rukiin kulutuksen, joka on noin 100 miljoonaa kiloa vuodessa.

Olosuhteille emme voi mitään, mutta tärkeää on, että rukiin viljely kiinnostaa viljelijöitä. Vain se turvaa kotimaiseen rukiin tulevaisuudessa ja ihanat kotimaiset ruistuotteet suomalaisen kuluttajan ruokapöytään, Pro Ruis -yhdistyksen puheenjohtaja Minna Oravuo toteaa. "Ammattitaitoisten viljelijöiden ja ruisketjun yhteistyöllä kansallisherkkumme voi jatkossakin olla kotimaista."

 

Suomalaista ruista juhlistetaan tänään, 28. huhtikuuta, kello 8.0011.00 Kampin kauppakeskuksessa keskusympyrässä, E-tasolla.

Tapahtumassa jaetaan suomalaisesta rukiista valmistettuja herkullisia ruisleipiä. Tapahtuman järjestävät yhdessä Leipätiedotus ry ja Pro Ruis ry.

 

Lähde: Leipätiedotus ry ja Pro Ruis ry

Kommentit

Samankaltaista sisältöä