Suomen viljellyimmästä mallasohralajikkeesta tuli ykkösvalinta

Viljelijä Mika Äijälän vinkit, kun tavoitteena on laadukas ja runsas mallasohrasato.

Viime vuonna Suomen suosituinta mallasohralajiketta, RGT Planetia, kasvoi myös Mika Äijälän pelloilla Salossa. Tilalla oli mallasohraa viljelyssä yhteensä 160 hehtaaria, joista puolet ranskalaislajike RGT Planetia.

- RGT Planet on ollut meillä viljelyssä nyt kolme vuotta ja on mukana myös tulevassa viljelysuunnitelmassa, kertoo Äijälä.

Lajike on sopinut Äijälän hietasavimaille ja alueen kasvuolosuhteisiin erinomaisesti. Tänä vuonna sen pinta-ala kasvaakin jopa 200 hehtaariin ja RGT Planet tulee olemaan tilan ainut mallasohralajike.

- RGT Planet on siitä hyvä lajike, että sille löytyy markkinoita kotimaan lisäksi myös viennistä. Se on kovaa vauhtia nousemassa Euroopan ykkösohraksi, kertoo Äijälä.

Takana kaksi hyvin erilaista kasvukautta - ja hyvää satoa

Viimeiset kaksi kasvukautta ovat olleet toisistaan hyvin poikkeavia, mutta RGT Planet on lunastanut kumpanakin lupauksensa ja ollut sekä satoisa että laadukas.

- Edellisvuosi oli kylmä ja kostea, mutta ohrille hyvinkin suotuisa. RGT Planetin keskisato oli reilusti yli 6 tonnia hehtaarilta, Äijälä kertoo.

Kuivuus kuritti viime vuonna kasvustoja sen verran, että keskisadot jäivät edellisvuoden huippulukemista noin 1,5 tonnia/hehtaari. Kasvukauden haasteisiin nähden Äijälä on kuitenkin satoon tyytyväinen ja erityisesti sen laatuun.

- Mallaslaatuista satoa korjattiin kumpanakin vuotena. Viime vuonna valkuaispitoisuus oli noin 10,2-11 prosenttia ja edellisvuonna hieman matalampi, Äijälä kertoo.

Kasvukausien ero sadon laadussa näkyi oikeastaan vain lajitteluasteessa. Kuivan ja kuuman kesän jäljiltä pienten jyvien osuus viime vuoden sadossa oli hieman edellisvuotta suurempi.

Uskalla lannoittaa riittävästi

- RGT Planetin yksi parhaista puolista on se, että se pystyy kuivanakin kasvukautena käyttämään typen todella hyvin hyväkseen, eikä valkuainen nouse liian korkeaksi. Näitä uudentyyppisiä mallasohria pitäisikin uskaltaa lannoittaa reilusti, jotta niistä saadaan irti kaikki satopotentiaali, Äijälä muistuttaa.

Kuivuudesta huolimatta Äijälä antoi RGT Planet-kasvustolle viime vuonna typpeä yhteensä 140 kg/hehtaari. Toukokuun alussa kylvön yhteydessä typpeä annettiin 125 kiloa hehtaarille ja kasvukaudella vielä 15 kiloa lisää.

- Erikoisten olosuhteiden vuoksi lisätyppi annettiin vasta juhannuksena alkaneiden sateiden aikaan, jolloin kasvusto oli pensomisvaiheessa. Aiemmin olemme käyttäneet niin sanottua snapsilannoitusta 2-3 lehtivaiheessa, mutta nyt typpi päätettiin antaa hieman myöhemmin, kertoo Äijälä.

Viime vuosien kokemusten perusteella Äijälä aikoo jatkossakin käyttää saman tyyppistä lannoitustaktiikkaa.

- Nykytekniikan ansiosta typpilannoitusta voidaan jakaa entistäkin tarkemmin. Pieni osa, noin 10 kiloa, kylvön yhteydessä annettavasta typestä aiotaankin nyt sijoittaa suoraan siemenen viereen starttifosforin tapaan, kertoo Äijälä.

Kasvustoon panostaminen palkitaan

Riittävää lannoitusta, tautitorjuntaa ja korrensäätöä Äijälä pitää perustavanlaatuisina tekijöinä, kun tavoitteena on laadukas ja runsas mallasohrasato.

- Viimekin vuonna RGT Planet sai pienen määrän korrensäädettä, vaikka oli niin kuivaa. Mallasohralaatuisen sadon peli on pelattu, jos kasvusto lakoontuu. Siksi on tärkeä seurata kasvustoa kesän aikana ja tehdä tarpeelliset korrensäädekäsittelyt, Äijälä pohtii.

Äijälä on jakanut tautitorjunnan kahteen kertaan, joista ensimmäinen tehdään rikkakasviruiskutuksen yhteydessä. Toinen käsittely tehdään vielä ennen tähkälle tuloa.

- RGT Planetiin kannattaa panostaa, sillä se kyllä vastaa. Laadultaan hyvä mallasohrasato antaa hintasuhteiltaankin viljelijälleen vaivanpalkkaa, summaa Äijälä.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja