Olet täällä

Kinvaran kolmen tehoaineen yhdistelmällä laajaa tehoa viljan rikkakasvien torjuntaan

Nordisk Alkalin Kinvara sopii monipuolisen tehoaineyhdistelmänsä takia erityisen hyvin tilanteisiin, joissa pellossa esiintyy useita erityyppisiä ongelmarikkakasveja. Kinvara ei sisällä lainkaan ALS-ryhmän tehoaineita, minkä ansiosta se toimii tehokkaana rikkakasvien resistenssin rikkojana.

Nordisk Alkalin Kinvara on uusi laajatehoinen valmiste viljojen rikkakasvien torjuntaan. Torjunta-aineella on hyväksyntä syys- ja kevätvehnälle, syys- ja kevätohralle, rukiille, ruisvehnälle ja kauralle.

Kinvara sisältää kolmea tehoainetta: MCPA:ta, fluroksipyyriä ja klopyralidia. Kolmen tehoaineen seos antaa valmisteelle selvästi paremman ja laajemman tehon kuin mitä tehoaineet antavat yksistään käytettyinä. Siksi valmiste soveltuu myös hyvin tilanteisiin, jossa pellossa esiintyy useita erityyppisiä ongelmarikkakasveja.

MCPA antaa tehoa erityisesti pelto-ohdakkeen, valvatin, jauhosavikan, ristikukkaisten sekä peltokorteen torjuntaan, joissa muiden tehoaineiden vaikutus jää yleensä heikommaksi.

Fluroksipyyrin vahvuutena ovat useat muut lajit, jotka jäisivät pelkällä MCPA:lla torjumatta. Näitä ovat muun muassa vesiheinä, tattarit sekä peltomatara. Fluroksipyyrin teho pillikkeeseen ja peippeihin on myös MCPA:ta parempi.

Klopyralidi-tehoaineen ansiosta Kinvaralla on hyvä vaste syväjuurisiin ongelmarikkoihin. Klopyralidi tuo seokseen MCPA:ta pitkäkestoisempaa tehoa ohdaketta ja valvattia vastaan. Se tehoaa myös voikukkaan sekä varsinkin saunakukkaan paremmin kuin seoksen muut tehoaineet.

Käyttö mahdollista lippulehtivaiheeseen asti

Kinvaran tehoaineet imeytyvät rikkakasveihin lehtien kautta ja häiritsevät kasvin kasvua auksiiniaineenvaihdunnan kautta. Auksiini on kasvihormoni, joka edistää solujen pituuskasvua ja kääntää kasvin valoa kohden.

Kinvaran käyttöajankohta on laaja: valmistetta voi käyttää jopa kasvu­asteelle 39 eli lippulehtivaiheeseen asti. Yleensä noin 1,7–1,8 litraa hehtaarille antaa erinomaisen tehon kevätviljoilla.

Kinvaraa voi käyttää vain kevätkäsittelyyn. Kuten muillakin auksiinityyppisillä rikkakasvien torjunta-aineilla, myös Kinvaran käytössä lämpötilan tulee olla käsittelyaikaan vähintään + 12 astetta. Peltokokeet ovat osoittaneet, että lämpimissä oloissa valmisteen teho on hyvä jo pienemmilläkin käyttömäärillä.

Toimii resistenssin rikkojana

Rikkakasvien torjunnassa on tärkeää hyödyntää monipuolisesti eri tehoaineita. Etenkin yksipuolista ja jatkuvaa ALS-tehoaineiden käyttöä tulisi välttää, sillä rikat voivat kehittää vastustuskykyä niitä vastaan.

Kinvarassa ei ole lainkaan ALS-ryhmän tehoaineita, jonka ansiosta se toimii tehokkaana rikkakasvien resistenssin rikkojana.

Kinvara on Lantmännen Agron valikoimissa ja on saatavilla tulevalle kaudelle. Lisäätietoa ja käytännön kokemuksia löytyy Nordisk Alkalin kotisivuilta ja esimerkiksi Lantmännen Agron Maatilalla -lehdestä.

Tekijä: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä