Olet täällä

Rikkakasvien torjunta-aineen tehoon vaikuttavia tekijöitä

Rikkakasvien torjunta-aineen tehoon vaikuttavia tekijöitä

Jotta valmiste pystyy tehoamaan riittävästi, on tuotteessa oltava oikeita tehoaineita riittävästi torjuttavan kohteen kannalta. Myös oikea käyttöaika ja annos ovat ratkaisevan tärkeitä, jotta saadaan optimaalinen teho. Erilaiset kiinniteaineet ovat myös varsinkin rikkakasvien torjunnassa tärkeitä. Lopulta sää vaikuttaa tehoon, joten moni asia vaikuttaa lopputulokseen. Vielä jos on toivottavaa saada tulos mahdollisimman vähillä ruiskutuskerroilla, muuttuu tilanne entistä haastavammaksi hyviin tehoihin pääsemiseksi. Lohkoilla voi esiintyä myös hankalia rikkoja kuten juolavehnää ja hukkakauraa perusrikkojen (esim. matara, saunakukka) lisäksi.  Rikkakasvien torjuntaa pidetään yksinkertaisena toimenpiteenä ainakin viljan viljelyssä, mutta kaikki edellä mainitut asiat vaikuttavat sen onnistumiseen.

Otetaan tarkasteluun vielä tarkemmin Broadway-valmiste, joka pystyy tehoamaan kaikkiin edellä mainittuihin rikkoihin. Valmiste sisältää paljon florasulaami tehoainetta, jonka ansiosta teho on varma mm. mataraan, saunakukkaan, pillikkeeseen ja hankalasti torjuttaviin tatar-lajeihin. Tämän tehoaineen ansiosta ei saada vielä riittävää tehoa, vaan pyroksulaami-tehoaineen turvin saadaan torjuttua hukkakauraa ja juolavehnää. Florasulaamin ja pyroksulaamin määrät ovat optimaalisia Broadwayssa.  On syytä kuitenkin muistaa, että paras teho hukkakauraan ja juolavehnään saadaan vain riittävän aikaisella Broadway-ruiskutuksella. Käytännössä ruiskutus pitäisi tehdä viimeistään pensomisen lopussa, mieluummin hiukan tätä ennenkin. Kiinnitteen unohtaminen voi laskea tehoa. Kevätviljoilla 150 gramman annos hehtaaria kohden on riittävä ja esimerkiksi suurikokoisiin pillikkeisiin on saatu hyvä teho. Syysviljoilla Broadwayn annos pitää olla vähintään 165 grammaa hehtaaria kohden, koska rikat ovat isompia ja olosuhteet usein haastavammat ruiskutushetkellä.

Hukkakauran torjunta voi olla haastava yhtälö, jos ruiskutuskerroista halutaan tinkiä. Saastunnan ollessa paha on suositeltavaa käyttää erikoisaineita kuten Puma Extraa tai Swipeä yksinään. Swipe voidaan ruiskuttaa jopa lippulehtivaiheessa suurimmalla annoksella ja pienemmällä annoksella aikaisemmin. Myöhään ruiskutettuna kustannus nousee ja rikka-ainetta kuten Classic Staria ei voi yhdistää samaan ruiskutukseen. Kuten edellä jo kirjoitettiin, Broadway tehoaa varmasti hukkakauraan aikaisemmin ruiskutettuna. Broadwayn ehdoton etu on todella varmat ja laaja-alaiset tehot rikkakasveihin yhdellä ruiskuttamisella. Mikäli vielä rikkaruiskuttaminen tehdään ajoissa, saadaan rikka-aineen kanssa seoksena ruiskutettavasta hivenravinteesta kuten Wuxal Microplantista suurin hyöty. Hivenistä on pulaa helposti jo viljan pensomisen alkuvaiheessa ja jopa ennenkin.

Kommentit

Samankaltaista sisältöä