Vyr: Viljamarkkinauutiset lyhyesti

Viljan vienti satamista oli tammikuussa hiljaista. Viime satokauden haasteet näkyvät vientiluvuissa erityisesti ohran ja vehnän osalta.

Kotimaan markkinat

Viljan vienti satamista oli tammikuussa hiljaista, Vilja-alan yhteistyöryhmä Vyr tiedottaa. Viime satokauden haasteet näkyvät vientiluvuissa erityisesti ohran ja vehnän osalta, sillä vietävää ei juuri ole.

Ohran ja vehnän vienti on jäljessä viimevuodesta ja vielä huomattavasti enemmän kaudesta 2016/17, jolloin tammikuussa oltiin viety vehnää 78 876 tonnia ja ohraa 192 150 tonnia.

Kauran tammikuun 2019 vienti on kuronut kauden 2017/18 ja 2018/19 vientieroa hieman umpeen. Kauran vienti on noudattanut viimevuosien nousevaa trendiä ja pysynyt heikosta kesästä huolimatta lähellä viimevuoden vientilukemia. Kaudella 2016/17 tammikuun lopulla oltiin 193 463 tonnin vientitasolla, joten eroa meneillään olevaan markkinointikauteen on noin 25 400 tonnia. Kauteen 2017/18 tammikuun lopulla viennistä ollaan jäljessä vain noin 15 500 tonnia.

Tammikuussa kauraa vietiin etenkin Saksaan, Norjaan, Ruotsiin sekä pieniä eriä Nepaliin, Iso-Britanniaan ja Arabiemiirikuntaan. Ohraa vietiin Norjaan ja Singaporeen. Vehnää Suomesta vietiin hyvin pieniä eriä muun muassa Belgiaan, Espanjaan, Nepaliin ja Ruotsiin.

Euroopan markkinat

AMIS kertoo kuukausiraportissaan syysvehnien olevan yleisesti hyvässä kunnossa. Vesisateita kaivataan kuitenkin eteläisessä Euroopassa seuraavan kuukauden aikana. Ukrainassa hyvin lämmin maaliskuun alku on edesauttanut syysvehnän kasvua. Kasvu alkoi jopa kolmeviikkoa tavallista aikaisemmin, mikä povaa hyvää satoa Ukrainaan.

Kaudella 2019/29 Pohjois- ja Keski-Euroopassa palataan tavallisiin tuotantotasoihin, mikä tarkoittaa EU:n kauratuotantomäärien huomattavaa kasvua kauteen 2018/19 verrattuna. Espanjassa tuotantomäärien kuitenkin ennustetaan laskevan kuivuudesta johtuen.

EU:n sisämarkkinoiden kaurakauppaan tehtiin vain pieniä muutoksia viime kuun ennusteeseen. Uusimman ennusteen mukaan Suomi veisi 30 tuhatta tonnia vähemmän ja Ruotsi 70 tuhatta tonnia vähemmän kuin kaudella 2017/18.

Vienti kolmansiin maihin lisääntyy ennusteen mukaan rajusti 2019/20, etenkin Suomen ja Ruotsin viennin lisääntyessä. Vientiä ennustetaan myös Yhdysvaltoihin, Sveitsiin ja Norjaan.

Maailmanmarkkinat

Venäjän eteläisissä osissa syysvehnän kasvu on hyvässä vauhdissa. Kiinassa olosuhteet syysvehnälle ovat hyvät ja lämpö on aikaistanut vehnän kasvuun lähtöä. Yhdysvalloissa syysvehnä on hyvässä kunnossa Suurten tasankojen eteläisissä osissa, mutta tulvat ja lumi aiheuttavat huolta Nebraskassa ja Dakotassa. Intiassa puinnit alkavat lähestyä ja olosuhteet puinteja varten vaikuttaisivat hyviltä.

Laskusuhtanteinen hintataso markkinakauden lähestyessä loppua

EU:n vehnän hintoja tuki kiihtynyt vienti maaliskuun loppua kohti mentäessä. Myös huoli eteläisen Euroopan kuivuudesta hillitsi hintojen laskua.

Yhdysvaltojen hidas vientitahti laski Yhdysvaltojen syysvehnän hintoja. Kevätvehnän hinnat sen sijaan nousivat, kun kevätkylvöjen myöhästymistä alettiin spekuloimaan.

Maissin hinnat laskivat kolmen vahvan kuukauden jälkeen. Riisin hinnat muuttuivat vain nimellisesti viime kuusta. Maailman soijan vientihinnat laskivat keskimäärin 2 prosenttia viime kuusta. Yhdysvalloissa soijan hintataso pysyi hieman ryhdikkäämpänä, kun Kiinan ja Yhdysvaltojen väliseen kauppakiistaan odotetaan saatavan pian ratkaisu.

Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmän tiedote 5.4.2019

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja