Olet täällä

Mitä kasvinsuojelua syysviljoille kasvukauden alussa?

Mitä kasvinsuojelua syysviljoille kasvukauden alussa?

Mitä kasvinsuojelua syysviljoille kasvukauden alussa?

Toimenpiteet syysviljoilla ovat alkaneet aikaisin tänä vuonna, kevätlannoitusta on päästy tekemään hyvissä olosuhteissa yöpakkasten jälkeen. Myös rikkakasvit ovat alkaneet vihertää. Viime syksynä päästiin tekemään tavallista enemmän rikkojen syystorjuntaa, mikä onnistuessaan helpottaa kevään tilannetta.  Esim. suurikokoiset saunakukat eivät tällöin pääse muodostumaan pahaksi ongelmaksi. Todennäköisesti rikkapaine on myös pienempi.

Jos syystorjuntaa ei päästy tekemään esim. Buctril-valmisteella, kannattaa käyttää riittävän suuria ainemääriä rikkakasvin torjunnassa. Twist Combo, jossa on arylexiä sisältävää Twistiä 0,5 l/ha sekä Refine Super SX-valmistetta (gramma-aine) annoksella 22 g/ha, toimii todella varmasti suurempiinkin rikkoihin myös hankalammissa olosuhteissa sään ollessa kuiva tai viileä. Myös Refine Superin + Starane 333 HL:n seos on hyvä vaihtoehto rikkojen ollessa suurempia. Molemmilla ratkaisuilla saadaan erinomainen teho mm. syysitoiseen saunakukkaan.Rikkakasvit ovat vihreitä ja aloittaneet kasvun syysrukiissa 7.4.

Jos rikkojen syystorjunta saatiin tehtyä onnistuneesti, on hyvin todennäköisesti mahdollista käyttää pienempiä annoksia. Tarvittaessa ruiskutusta voidaan viivästyttää, mutta kannattaa seurata, etteivät rikat pääse liian suuriksi. Refine Super SX:n ja Starane 333 HL:n seos tai Classic Star (Premium Classic SX 12 g/ha + Starane 333 0,25 l/ha) ovat hyviä vaihtoehtoja. 

Duplosan Superin ja Refine Superin/Premium Classic SX:n seos on tehokas ratkaisu, jos lohkolla on ohdaketta ja valvattia. Myös edellä mainittujen gramma-aineiden ja Nufarm MCPA:n seos toimii varmasti. MCPA:ta kannattaa olla vähintään 1 l/ha, 2 l/ha annoksella saadaan pidempiaikainen vaikutus.

Jos haluat varman lopputuloksen ja huippuluokan laaja-alaiset tehot, on Broadway valintasi. Valmiste toimii niin pienempiin kuin suurimpiinkin rikkoihin ja myös viileämmässä säässä. Broadway tehoaa hyvin-erinomaisesti myös hukkakauraan, juolavehnään, luohoon, kylänurmikkaan ja ruiskattaraan. Mitä suurempi annos, sen varmempi teho saadaan erityisesti edellä mainittuihin heinämäisiin rikkoihin ja hukkakauraan.

Kasvunsäädekäsittely on äärimmäisen tärkeä syysviljoilla. Kannattaa silti tarkistaa lajikkeen korrenlujuus ja pituus. Rikkatorjunnan yhteydessä varsinkin useilla syysvehnälajikkeilla ja populaatiorukiilla kannattaa laittaa seoksiin Stabilan 750 SL-valmistetta tai Sonista. Hybridirukiilla niiden käyttö kannattaa tarkistaa ja erityisesti kelin ollessa kuivempi kannattaa noudattaa varovaisuutta.

Hivenlannoitus kannattaa muistaa, rikkatorjunnan yhteyteen sopii käytettäväksi esim. Wuxal Microplant annoksella 1,0 l/ha tai ZM-Grow annoksella 1-2 l/ha. Microplantissa on todella laaja-alaisesti hiveniä. Molemmat valmisteet sisältävät mm. mangaania. Wuxal Microplantin ravinteet imeytyvät nopeasti kasviin. Molemmat valmisteet toimivat erinomaisesti myös ruiskujen putkistoissa ja suuttimissa.  

Syysvehnällä voi lehtilaikkutaudit iskeä kasvustoon jo aikaisemmin. Strobia ja triatsolia sisältävä Delaro SC 325 annoksella 0,25-0,3 l/ha tehoaa varmasti pistelaikkuun (DTR).

Kommentit

Samankaltaista sisältöä