Olet täällä

Vyr: Viljamarkkinauutiset lyhyesti

Kotimaan markkinat

Luke julkaisi käytössä olevan maatalousmaan 2018 tilastot. 2018 vilja-ala pieneni noin 31 000 hehtaaria, mutta rehunurmiala kasvoi yli 45 000 hehtaaria. Käytössä olevaa maatalousmaata oli Suomessa 2018 yhteensä 2 271 900 hehtaaria maatalous- ja puutarhayritysrekisteriin kuuluvilla tiloilla.

Kotimaassa viljojen hinnat ovat laskussa tavalliseen tapaan markkinakaudenkauden lähestyessä loppua. Etenkin rehuohra ja ruis ovat painuneet alas kohti viime vuosien keskimääräistä hintatasoa.

Euroopan markkinat

Strategie grains kertoo kuukausiraportissaan Euroopan kauden 2018/19 vehnä- ja ohrasadon hinnan elpyneen maaliskuun pudotuksesta. Etenkin Ranskan ohra ja Saksan vehnä ovat vahvistuneet. Strategie grains kuitenkin arvioi etenkin ohran hinnan vahvistumisen taittuvan lähiaikoina. Maailman markkinat ovat kääntäneet ohran suhteen katseensa kohti uutta satoa eikä vanhan sadon kysynnän uskota olevan markkinakauden loppupuolella suurta.

Vaikka vehnän hinta nousi vain hieman, uskotaan sen hitaan nousun jatkuvan Euroopan kiihtyneen vehnän viennin ansiosta. Vehnävarastojen povataan olevan pienet markkinakauden loputtua Ranskassa ja Saksassa.

Uuden sadon ennusteet pysyvät hyvinä Euroopassa alkukevään kuivuudesta huolimatta. 2019/20 kauden ohran ja vehnän rehukäytön ennustetaan lisääntyvän Euroopassa, mikä vähentää tuontimaissin käyttöä rehuna.

Kiinan sikamäärän ennusteen tipahtamisen kaudelle 2019/20 seurauksena EU:n sikojen eläinmäärän ennustetaan lisääntyvän, jolloin myös rehukäyttö lisääntyisi. Vaikka EU:n rehukäyttö sekä vienti lisääntyisivät, ennustetaan silti ohran ja vehnän varastojen kasvua kaudelle 2019/20. Globaali tarjonta tulevalle kaudelle on ennusteen mukaan todella suurta, mikä tulisi laskemaan EU:n viljojen hintoja.

Maailmanmarkkinat

Maailman viljatasearviot päivitettiin FAO-AMIS:n, IGC:n ja USDA:n tuoreimpien arvioiden perusteella. Edelliseen arvioon muutoksia tehtiin etenkin 2018/19 vehnän ja maissin loppuvarastoihin. Vehnän varastoennustetta pienennettiin ja maissin varastoennustetta suurennettiin.

USDA:n julkaiseman kuukausittaisen WASDE raportin mukaan 2018/19 ennuste vehnän kysynnästä pienenee Iranin ja EU:n vähentyneen rehuvehnän käytön seurauksena. EU:ssa vehnää on korvattu maissilla, joka on ollut hinnaltaan houkuttelevampaa.

USA:n soijavarastojen ennusteeseen kaudelle 2018/19 tehtiin muutoksia kauden loppuvarastoihin ja vientiin. Kumpikin ennuste pieneni kuukauden takaisesta ennusteesta. Myös siementen käyttömäärä eli kylvöpinta-ala pieneni edellisestä ennusteesta. Päivitetyn globaalin 2018/19 öljykasviennusteen mukaan tuotanto kasvaa Brasilian soijantuotannon ja Intian rapsintuotannon ansiosta.

 

Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmän Viljaviesti 14/2019

Kommentit

Samankaltaista sisältöä