Olet täällä

VYR: Kylvöt useamman viikon edellä suuressa osassa Suomea

Kylvöjen aloitus oli lämpimän sään ansiosta eteläisessä Suomessa jo huhtikuun puolessavälissä, Vilja-alan yhteistyöryhmä VYR uutisoi. Lämpimillä alueilla ollaan useampia viikkoja edellä tavallisista kylvöaikatauluista. Peltomaa on muokkaantunut erinomaisesti, mutta maa on ollut alueittain jopa huolestuttavan kuiva. Viimepäivien sateet ovat antaneet toivottua kosteutta jo kylvetyille lohkoille. Muun muassa Pohjanmaalla ja Kymenlaaksossa peltojen kuivuminen on ollut hyvin epätasaista.

Etelässä kylvöt useamman viikon edellä tavallista vuotta

Varsinais-Suomessa kylvöt ovat jo loppusuoralla ja kylvöaikataulusta ollaankin kaksi viikkoa edellä tavalliseen kylvökauteen verrattuna. Alueella on ollut kuivaa, ja pelko viime kasvukauden oloista kummittelivat monen viljelijän mielessä. Sadetta saatiin onneksi loppuviikosta 15-20 mm., mikä tuli tarpeeseen syysviljoille sekä auttaa kevätviljojen tasaista orastumista. Kaikkia viljalajeja on kylvetty tasaisesti. Öljykasvien kylvö on vielä aluillaan. Alueellinen hajonta Varsinais-Suomen kylvöissä on todella suurta, esimerkiksi Salon ja Paimion seudulla on kylvetty arviolta jo 80 prosenttia pelloista.

Syysviljat ovat talvehtineet eriomaisesti, vain yksittäisillä lohkoilla on ollut talvivaurioita. Lämpimien säiden jälkeiset pakkasyöt ovat vioittaneet syyskasveja. Rapsi on ottanut eniten itseensä ja ruis on selvinnyt pakkasista parhaiten. Rehevissä syysviljakasvustoissa on ollut runsaasti lumihometta.

Myös Uudellamaalla kylvöt aloitettiin noin 1-2 viikkoa tavallista aikaisemmin.  Kevät alkoi poikkeuksellisen lämpimänä ja kannusti viljelijät pellolle. Ensimmäiset kylvökset olivat oraalla jo toukokuun ensimmäisenä päivänä. Maa oli ennätyksellisen helposti muokkaantuvaa, pinta pölisevän kuivaa. Pellot ovat kuivuneet epätasaisesti alueittain, riippuen varjostuksesta, tuulesta ja muista tekijöistä. Vehnästä jo puolet on kylvetty. Pitkän kasvukauden tarvitsevista kasveista, kuten härkäpavusta ja kevätrapsista, lähes kaikki on kylvetty.

Syysviljat talvehtivat kohtuullisesti. Lumihometta on ollut vaihdellen, lajikkeesta ja kasvinsuojeluainekäsittelystä riippuen. Jotkut syysvehnät ovat menneet täysin piloille lumihomeen takia.

Kymenlaaksossa ollaan vähintään puolitoista viikkoa edellä tavallisia kylvöjä. Osalla tiloilla ovat jo oraat nousseet pintaan, mutta suurella osalla kylvöt ovat vielä alkukuopissa. Pellot kuivuvat pääsääntöisesti kylvökuntoon tällä ja seuraavalla viikolla. Maakunnan sisällä on poikkeuksellisen suuria eroja kylvötilanteen suhteen. Eniten on kylvetty kevätvehnää- ja rapsia.

Etelä-Pohjanmaalla ollaan edellä tavallisesta kylvöajankohdasta noin viikko. Vesistöissä vedenkorkeus ja virtausmäärät ovat poikkeuksellisen matalat, mikä viittaa todella kuivaan maahan. Kylvämään on päästy rapsia, härkäpapua ja vehnää. Kylvämättä eniten on vielä ohraa ja kauraa. Maa on muokkautunut keväällä erittäin hyvin. Viikonloppuna Etelä-Pohjanmaalle satoi 10 cm lunta, mikä hidastaa kylvöjä. Syysviljojen talvehtiminen onnistui myös Etelä-Pohjanmaan lakeuksilla.

Pohjoisosissa Pohjanmaata ja Keski-Pohjanmaalla ollaan tavallisessa kylvöaikataulussa, huolimatta poikkeuksellisen lämpimältä vaikuttaneesta alkukeväästä. Pohjanmaan eteläosissa ollaan noin viikko edellä tavallisesta kylvöajankohdasta. Näissäkin osissa Pohjanmaata on vielä nähtävissä lunta ja jäätä metsän reunoissa. Kylvämään ollaan päästy härkäpapua ja hernettä. Viikonlopun jäljiltä maassa on lumipeite.

Päijät-Hämeessä ja Keski-Suomessa ollaan tavallisessa kylvöaikataulussa. Päijät-Hämeessä rapsit on kylvetty, rypsin kylvöihin päästään pian. Kasvukauden alussa Päijät-Hämeessä vaikutti siltä, että pellot olivat turhankin kuivia, mutta nyt sateet ovat tasanneet kosteutta.

Satakunnassa ollaan noin viikko kylvöistä edellä. Pohjois-Satakunnassa kylvöt ovat vielä saaneet odottaa märkyyden takia. Kylvettynä on kuitenkin jo yli kolmannes pelloista. Lähes kaikki kevätrapsit on kylvetty, mutta rypsi on vielä kylvämättä kokonaan. Ohraa ja kauraa on kylvetty jonkin verran, mutta vehnä on vielä kokonaan kylvämättä. Takatalvi saavutti myös Satakunnan ja yöt ovat olleet viikonloppuna selvästi pakkasella.

Etelä- ja Pohjois-Savossa kylvöt alkavat toden teolla tällä viikolla.

VYR julkaisee kylvöseurantaraportin kerran viikossa. Lue koko uutinen VYR:n sivuilta.

 

Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmä VYR

 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä