Olet täällä

Vyr: Viljamarkkinauutiset lyhyesti

Kotimaan markkinat

Tullin tietojen mukaan tämän vuoden helmikuussa Suomesta vietiin 5 979 tonnia ohraa, 42 281 tonnia kauraa ja vain 141 tonnia vehnää. Kumulatiivisesti vientiä oli markkinakaudella 2018/19 helmikuun loppuun mennessä kerääntynyt ohralle 49 684 tonnia, kauralle 210 330 tonnia ja vehnälle vain 333 tonnia.

Luke julkaisi teollisuuden ja kaupan viljan ostot ja käyttö 2019, 1. vuosineljännes tilastot. Viime vuosien 1. neljänneksen kokonaisviljan myynnistä jäätiin huomattavasti. Vuonna 2018 viljaa oltiin myyty 473,1 miljoonaa kiloa, vuonna 2017 484 miljoonaa kiloa ja vuonna 2016 454 miljoonaa kiloa.  

Viljojen elintarvikekäyttö etenkin kauran suhteen on nousussa, nyt elintarvikekäyttöä varten viljaa ostetaan jo 110,8 miljoonaa kiloa, joista kauraa ostetaan elintarvikekäyttöön 29,1 miljoonaa kiloa. Vuonna 2018 kyseiset luvut olivat 103,9 ja 22,8 miljoonaa kiloa.

Leipävehnän hintanoteeraus Naantalin satamassa on tasolla 170 €/tonni. Pariisin pörssissä (Euronext) leipävehnän lähin futuurinoteeraus (touko -19) oli eilen torstaina tasolla 184,75 €/tonni. Hintojen erotus oli näin ollen tasolla -14,75.

Euroopan markkinat

Strategie grains kertoo Baltian maissa olleen kuivaa maaliskuusta lähtien. Etenkin Liettua on kärsinyt kuivuudesta. Tästä huolimatta syysvehnät ovat vielä hyvässä kunnossa. Maltilliset lämpötilat ovat vähentäneet kosteuden haihtumista tähän asti. Syysvehnä ja -ohra voivat alkaa kärsiä kuivuudesta kasvun edetessä Liettuassa ja Latviassa, jos riittäviä sateita ei saada.

Agritel kertoo, että Ukrainassa maissin kylvöt ovat viivästyneet viime viikon sateiden takia. 9.5. mennessä Ukrainassa oltiin kylvetty 3,15 miljoonaa hehtaaria maissia, mikä on 68 prosenttia tavoitellusta alasta. Kylvöt alkoivat ajoissa etenkin etelä- ja keskiosissa Ukrainaa. Nyt kylvöjen viivästykset alkavat kasaantua etenkin pohjois- ja länsiosiin Ukrainaa. Ensi viikon sääennuste lupaa märkiä kelejä, mikä entisestään viivästyttää maissin kylvöjä. Kevätkylvöisen ohran ja vehnän kylvöt on Ukrainassa saatu valmiiksi.

Maailmanmarkkinat

Venäjällä oltiin kylvetty 8.5. mennessä 37,9 prosenttia kevätkylvöisten kasvien tavoitellusta pinta-alasta. Ohraa oltiin kylvetty 4,7 miljoonaa hehtaaria, mikä on 60,3 prosenttia tavoitellusta pinta-alasta, kevätvehnää oltiin kylvetty 2,5 miljoonaa hehtaaria, mikä on 20,5 prosenttia tavoitellusta pinta-alasta. Sääolosuhteet ovat Venäjällä suotuisat syyskylvöisten kasvulle.

AMIS kertoo kuukausiraportissaan ennusteen tulevalle sadolle olevan yleisesti hyvä. Hyvästä satoennusteesta johtuen vehnän, maissin ja riisin markkinaennusteet ovat pysyneet tasapainoisina kaudelle 2019/20. Ennustettu vahva vehnäsatojen kasvu saattaa kasvattaa vehnävarastoja, etenkin suurimmissa viejävaltioissa.

Vaikka ennustettu maissintuotanto ei välttämättä riitä vastaamaan maissin kokonaiskysyntään, niin leviävän afrikkalaisen sikaruton (etenkin Kiinassa) ennustetaan laskevan maissin kysyntää rehuksi ja pitävän varastot korkealla tasolla. Soijan loppuvarastojen ennustetaan yhä kasvavan kauden 2018/19 lopussa, mutta lopullinen arvio soijavarastoista julkaistaan vasta kesäkuussa.

Vehnän kasvuolosuhteet Yhdysvalloissa ovat suurimmaksi osaksi suotuisat. Pohjoisessa ja idässä jotkin alueet ovat huolestuttavan märkiä. Kevätvehnän kylvöt ovat alkaneet hyvin suotuisissa olosuhteissa, vaikkakin joitakin viivästyksiä on kylvöissä liiallisen kosteuden takia. Kanadassa syysvehnän kasvuolosuhteet ovat suotuisat päätuotantoalueilla itäisissä provinsseissa, mutta kuivat olosuhteet keskipreerialla aiheuttavat pientä huolta.

Heikko vehnän hintataso jatkui globaaleilla markkinoilla huhtkikuussa IGC COI vehnän sub-index laskiessa 4 prosenttia. Hintojen laskupaine jatkui johtuen laajasta tarjonnasta ja tulevan kauden satojen positiivisista näkymistä. EU:ssa hintatasoa on virkistänyt viime aikaiset vientionnistumiset.

Tästä huolimatta optimismi viennin suhteen on laskussa EU:ssa Yhdysvaltojen saadessa kauppoja Algeriaan ja Saudi Arabiaan. Yhdysvalloissa ollaan silti pettyneitä vientinsä kehitykseen kuluneella kaudella, mikä näkyy Yhdysvaltojen vehnän vientihinnoissa. Venäjällä hyvä satoennuste tulevalle kaudelle laskee hintoja.

 

Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmän Viljaviesti 17/2019

Kommentit

Samankaltaista sisältöä