Olet täällä

Twist Combo - rikkatorjunnan uusi tehopaketti näytti kykynsä kesän 2018 haastavissa olosuhteissa

Twist Combo - rikkatorjunnan uusi tehopaketti näytti kykynsä kesän 2018 haastavissa olosuhteissa

Twist Combo - rikkatorjunnan uusi tehopaketti näytti kykynsä kesän 2018 haastavissa olosuhteissa

5 tilalla ympäri Suomen kokeiltiin uutta laajatehoista leveälehtisten rikkojen torjuntaan tarkoitettua pakettiratkaisua kasvukaudella 2018. Haastavasta kasvukaudesta huolimatta rikkatorjunta onnistui Twist Combolla erinomaisesti sen hyvän tehon ja joustavuuden ansiosta.

Kasvukausi 2018 jää historiaan poikkeuksillisen kuivana ja kuumana, jotka aiheuttivat haasteita viljelylle eikä rikkakasvien torjuntakaan ollut poikkeus. Kuten viljelykasvit, rikatkin itivät epätasaisesti eikä rikkatorjunnan ajoittaminen ollut helppoa. Toisaalta kuivissa olosuhteissa kasvaneet rikat kasvattivat paksun suojaavan vahakerroksen, jolloin niitä oli normaalia hankalampi torjua. Tällaisissa olosuhteissa rikkakasvien torjunta-aineilta vaaditaan paljon. Twist Combo pääsikin näyttämään parhaita puoliaan tiloilla Kokemäellä, Siilinjärvellä, Nurmijärvellä, Hattulassa ja Elimäellä, joilla se oli kokeilussa kasvukaudella 2018.

Twist Combo on tehokas ratkaisu haastaviinkin torjuntaolosuhteisiin, jolloin rikkatorjuntaan pitää erityisesti panostaa. Kuivissa oloissa kasvaneisiin rikkakasveihinkin saatiin hyvä teho, vaikka niillä oli suojanaan paksu vahakerros. Twist Combolla on myös mahdollista viivästyttää rikkatorjuntaa, jos kaikki rikat eivät ole vielä itäneet. Se on turvallinen käyttää vielä lippulehtivaiheessa ja teho isoihinkin rikkakasveihin on hyvä.

Yksi Twist Comboa kokeilleista viljelijöistä oli Josper Tigerstedt, joka viljelee Mustilan Kartanon maita Kouvolan Elimäellä. Viljelyksessä on monipuolisesti eri kasvilajeja mm. ruista, mallasohraa, kevätvehnää, syysvehnää, kauraa, härkäpapua, rypsiä ja timotein siementä yhteensä noin 230 hehtaarin alalla. Lisäksi tilalla harjoitetaan aktiivista metsätaloutta.

Josper Tigerstedt kokeili Twist Comboa kasvukaudella 2018 Kouvolan Elimäellä.

Twist Combo joutui todelliseen testiin Josper Tigerstedtin multavalla lohkolla. Lohko päästiin kylvämään toukokuun 22 päivänä ja se orastui tasaisesti, sillä pohjakosteutta vanhassa järvenpohjassa oli vielä jäljellä. Lohkolle iti kuivasta kasvukaudesta huolimatta runsaasti rikkoja mm. jauhosavikkaa, mataraa ja vesiheinää. Ruiskutus tehtiin juuri ennen juhannusta, viljan korrenkasvun alussa, jolloin rikat olivat jo itäneet ja hyvässä kasvussa.

Tigerstedt kävi lohkolla heti ruiskutusta seuraavana päivänä tarkastamassa Twist Combon tehon ensimmäisen kerran.

-Teho näkyi hyvin nopeasti, puhdisti pellon savikasta päivässä maan tasalle, Tigerstedt kertoo.

Kuvassa vasemmalla käsittelemätön ja oikealla Twist Combo 4 päivää ruiskutuksen jälkeen. Arylex-tehoaineen ansiosta teho näkyi pellolla nopeasti, matara oli jo kellastunut ja savikka kaatunut maahan.

Twist Combon tehoa seurattiin lohkolla pitkin kasvukautta. Lisäksi Viljelijän Avena Berner ja Corteva Agriscience järjestivät Elimäellä yhdessä 2.7. peltopäivän, jossa Corteva Agrisciencen Aki Niemelä esitteli Twist Combon tehoja lähialueen viljelijöille. Lopullinen teho käytiin tarkastamassa 20.7., jolloin ruiskutuksesta oli kulunut noin 4 viikkoa. Twist Combo oli puhdistanut lohkon tehokkaasti rikoista.

-Twist Combon teho oli laaja ja se tehosi erittäin hyvin kaikkiin rikkoihin, joihin sen pitikin tehota, olin oikein tyytyväinen tuotteen lopulliseen tehoon, kertoo Tigerstedt.

Tulevana kasvukautena on syytä panostaa rikkatorjuntaa, etenkin jos rikkojen torjunta epäonnistui menneenä kasvukautena ja rikkasiemenpankki pääsi kasvamaan. Twist Combo on laajatehoinen ja erittäin tehokas ratkaisu rikkaongelman nujertamiseksi.

Aki Niemelä, Corteva Agriscience

Kommentit

Samankaltaista sisältöä