Olet täällä

Vyr: Viljamarkkinauutiset lyhyesti

Kotimaan markkinat

Kylvökausi 2019 on edennyt vauhdilla kylmistä öistä huolimatta. Nyt lounaassa sekä etelässä kylvöjä aletaan jo lopettelemaan. Varsinais-Suomessa on ollut alueittain hyvin kuivaa, kun taas Kymenlaaksossa on kärsitty liiallisesta märkyydestä.

Leipävehnän hintanoteeraus Naantalin satamassa on pysynyt tasolla 170 €/tonni. Pariisin pörssissä (Euronext) leipävehnän lähin futuurinoteeraus oli tasolla 172 €/tonni. Hintojen erotus (Basis) nousi näin ollen tasolle 2.

Euroopan markkinat

Kuluneen kuukauden merkittävämmät muutokset EU:n viljamarkkinoilla ovat viljojen tuotantoennusteiden pieneneminen viime kuusta sekä potentiaalinen vehnän ja ohran rehukäytön kasvaminen.

Satonäkymät kaudelle 2019/20 ovat vehnälle, ohralle ja maissille hyvät. Kaikkia näitä ennustetaan tuotettavan enemmän kuin kaudella 2018/19. Sateet huhtikuun lopulla sekä toukokuun alussa helpottivat kuivuusuhkaa. Silti joillakin alueilla EU:ssa on yhä kuivaa, mutta suurimmassa osassa EU:ta kosteutta on saatu tarpeeksi edistämään viljojen kehitystä ja kasvua.

Ennuste EU:n ohran kokonaistuotannosta 2019/20 laski, sillä merkittävillä tuotantoalueille (Tanska, Tsekki, Unkari) on kärsitty kuivuudesta. Vehnän ja ohran rehukäytön ennustetaan lisääntyvän huomattavasti vahvan eläintuotannon seurauksena. Kiinan kova kysyntä lihatuotteille on eduksi EU:n lihantuottajille.

Uuden sadon ohran ja vehnän hinnat ovat laskeneet kaudesta 2018/19 huomattavasti. Esimerkiksi Ranskassa eläintuotantoalueilla vehnä on jo edullisempaa kuin maissi.

Maailmanmarkkinat

USDA kertoo rankkojen sateiden haittaavan yhä keski- ja eteläisen tasangon alueen peltotöitä ja kylvöjä. Myös Louisianan, Mississipin ja Arkansasin sateista on ollut haittaa. Näistä ongelmista johtuen maissin ja soijankylvöt ovat viivästyneen keskilännessä. 12.5. maissin kylvöistä oltiin 36 prosenttia jäljessä viiden vuoden keskiarvoa ja soijan kylvöistä 20 prosenttia. Tämä on nostanut markkinoilla maissin ja soijan hintoja. Hintojen nousu voi jatkua, jos Yhdysvaltojen sateet eivät ala hiljentymään.

AHDB kertoo huhusta, jonka mukaan maissin kylvöjen myöhästyminen lisäisi soijapinta-alaa Yhdysvalloissa. Tämä sekä USA-Kiina ”kauppataistelu” ovat vaikuttaneet negatiivisesti soijan hintatasoon maailmanmarkkinoilla . Jos Yhdysvallat ja Kiina eivät saa kauppakiistaansa ratkaisua, jäävät Yhdysvaltojen soijavarastot suuriksi, mikä vaikuttaa yhä soijan hintoihin. Hyvin alhainen soijan hinta ei tee kasvista houkuttelevaa viljelijöille, mikä voi ehkäistä pinta-alan kasvua Yhdysvalloissa.

USDA:n mukaan Venäjän maankosteus on hieman keskiarvoista matalampi. Silti Venäjän tuotantoennusteet kaikille viljoille ovat todella hyvät. Vehnän sadoksi vuonna 2019 ennustetaan maan toiseksi suurinta (77 milj. tn).

AHDB kertoo Australiassa kylvöjen olevan meneillään, vaikka maassa on kuivaa. Kylvöt voivat lykkääntyä, jos sateita ei saada. Huolta aiheuttaa kesäkuun sääennuste, jonka mukaan kesäkuussa on kuumempaa ja kuivempaa kuin tavallisesti. Oat information kertoo suurimmilla Australian kaura-alueilla lännessä olevan liian kuivaa. Tämä aiheuttaa huolta kauran kylvöjen ja orastumisen onnistumisesta.

 

Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmän Viljaviesti 18/2019

Kommentit

Samankaltaista sisältöä