Olet täällä

Rikkatorjunta kevätviljoilla alkamassa

Rikkatorjunta kevätviljoilla alkamassa

Ensimmäiset viljat on jo kylvetty pääsiäisen aikoihin, joten rikkatorjunnan kausi on alkamassa ennätyksellisen aikaisin. On todennäköistä, että voidaan aloittaa rikkatorjuntoja sään salliessa jo tämän viikon kuluessa. Tässä yhteydessä ei kannata unohtaa viime kesän hankalia olosuhteita, jolloin rikkatorjuntojen tehot olivat monin paikoin huonot. Rikkapankkia on siis maassa paljon ja myös hankalat rikat kuten ohdake ja valvatti pääsivät lisääntymään. Kannattaa vielä kerran tarkistaa muistiinpanot, jos se on tekemättä. Ohessa muutama vinkki rikkatorjuntaan:

 1. Tarkista oliko lohkoilla ohdaketta ja valvattia. Jos sitä esiintyi paljon, kannattaa varautua ruiskuttamaan riittävän suurella ainemäärällä pitkäaikaisen tehon saamiseksi. Nufarm MCPA 1-2 l/ha seoksena Refine Super SX:n ja Starane 333 HL:n kanssa on todella tehokas ratkaisu jo 10-15 °C asteen lämpötiloissa. Nufarm MCPA 2 litran annoksella antaa pitkäaikaista, seuraavaan vuoteen kestävää tehoa ohdaketta ja valvattia vastaan. Ariane S 2,5 l/ha annoksella on lämpimissä olosuhteissa varma ratkaisu.
   
 2. Oliko joillakin lohkoilla paljon vesiheinää ja tehot vesiheinään ovat olleet huonoja jo aikaisemmin kuin kaudella 2018? Tällöin vesiheinä saattaa olla kestävää gramma-aineita vastaan. Torjunnassa kannattaa käyttää seoksia, joissa on mukana Starane 333 HL-valmistetta. Myös Ariane S, Cleave tai Starane XL tehoavat kestävään kantaan. Twist Combo-paketilla voidaan myös ehkäistä kestävien vesiheinäkantojen muodostumista.
   
 3. Jos lohkolla kasvaa suurikokoista saunakukkaa, Refine Super SX:n ja Starane 333 HL:n seos on tehokas yhdistelmä. Muita vaihtoehtoja ovat esim. Twist Combo ja Sekator OD.
   
 4. Yhtenä vaihtoehtona on ottaa strategiaksi aikainen torjunta ja tarvittaessa uusia torjunta tarpeen mukaan. Tämä voisi toimia hyvin, jos tietää lohkolla olevan paljon rikkoja. Putsaa peltoa rikoista pienemmällä annoksella Refine Super SX:ää tai Refine Super SX:n ja Staranen seoksella heti kun rikat ovat itäneet ja ovat 2-4 -sirkkalehtivaiheessa. Jos lohkolle ilmestyy lisää rikkoja tai myöhemmin ohdaketta tai valvattia, tee toinen ruiskutus korrenkasvun alussa esim. Nufarmin MCPA:lla tai Ariane S:llä.
   
 5. Jos vehnä- tai ruislohkolla on hukkakauraa ja heinämäisiä rikkoja kuten kylänurmikkaa sekä juolavehnää, saadaan Broadway-valmisteella aikaisella ruiskutuksella paras teho. Mitä pienempiä heinämäiset rikat ja hukkakaura ovat, sen parempi on teho. Broadway putsaa pellon samalla leveälehtisistä rikoista.

Kuvan kevätvehnä on kylvetty 28.4.2019. Vehnässä on vasta muutama lehti, mutta rikkakasveja on itänyt runsaasti alle kuukaudessa. Tältä lohkolta tullaan torjumaan rikkakasvit heti kun on mahdollista.Saunakukka on kasvanut voimakkaasti kevytmuokatulla lohkolla.

Kommentit

Samankaltaista sisältöä