Olet täällä

Kasvinsuojelun ajankohtaistiedotteet 29.5.

Rikkakasvitorjunnan aika

Aikaisin kylvetyillä viljoilla rikkakasvit ovat sateisessa säässä taimettuneet hyvin ja kasvaneet suuriksi. Sateista märät maat haittaavat paikoin torjuntatyötä. Torjunta on tehtävä heti säiden salliessa eikä tarvitse odottaa.

Rukiit ovat jo tulossa tähkälle ja laontorjunta-aika on pian ohi.

Viljoilla sienitauteja

Viime päivien sateet ovat edistäneet viljojen sienitautien leviämistä. Ajankohtaisinta kasvitautien torjunta on rukiilla, jolla esiintyy paikoin rengaslaikkua. Rengaslaikun oireet muodostuvat hitaasti, ja niitä löytyy lähinnä alemmilta lehdiltä. Rukiin tautitorjunnan viimeinen sallittu ajankohta vaihtelee valmisteen mukaan (tarkista myyntipäällysteksti). Osalla valmisteista on torjunta hyväksytty kukinnan loppuun asti. Tautitorjunnassa on hyvä huomioida torjunnan kesto käyttämällä riittävää annosmäärää, jolloin torjunta tehoaa myös mahdollisesti myöhemmin leviävään ruskearuosteeseen.

Syysvehnässä on havaittu harmaalaikun ja härmän oireita. Kevätviljaoraisiin eivät kasvitaudit ole mahdollista siemenlevintäistä verkkolaikkua lukuun ottamatta juurikaan vielä ehtineet. Laikkutautien esiintyminen on mahdollista myös kevyt- tai suorakylvetyillä monokulttuurilohkoilla. Oireiden esiintyminen kannattaa tarkistaa rikkakasvien torjunnan yhteydessä.

Kevätviljan oraissa on jonkin verran kirppavioitusta, mutta muuten tuholaisia ei ole viljoilla havaittu.

Öljykasveilla seurattava tuholaisia

Kaalikoita on tullut massavaelluksena pariinkin otteeseen toukokuussa ja paikoin sitä lentelee edelleen erittäin runsaasti. Toukkia voi jo löytyä ja niiden tarkkailu öljykasveilla on tarpeen. Pieniä toukkia ja ikkunavioitusta kannattaa etsiä lehtien alapinnalta.

Kirppoja on havaittu paikoin erittäin runsaasti, mutta sateet ja sään viileneminen ovat vähentäneet riskiä. Tarkkailu varhaisessa taimivaiheessa on kuitenkin tarpeen.

Rapsikuoriaistorjunta syysöljykasvikasvustoissa ei ole enää kukintavaiheessa mahdollista. Syysöljykasvien pahkahomeen torjunta on ajankohtaista täyden kukinnan aikaan. Riski on suurin rehevissä kasvustoissa, joissa ennen kukintaa maa on ollut pidempään kosteana.

Kärsäkäsvioitusta herneellä ja härkäpavulla

Herneen ja härkäpavun taimissa on paikoin juovahernekärsäkkään aiheuttamaa vioitusta eli pyöreitä koloja sirkkalehtien ja ensimmäisten kasvulehtien reunoilla. Torjunta on harvoin tarpeen, jos taimet eivät kärsi kuivuudesta.

Kuminakoin torjunta-aika käsillä

Kuminakoita on ollut liikkeellä huhtikuulta alkaen. Ensimmäiset vastakuoriutuneet toukat on jo löydetty lehtiruusuketarkastuksessa seurantalohkolta Ypäjältä viime viikolla lämpösumman ollessa reilut 160 astetta. Toukkien tarkkailu on ajankohtaista. Torjunta pyritään kohdistamaan pieniin toukkiin kuminan ruusuke- ja nuppuasteella juuri ennen kuminan kukinnan alkamista.

 

Lähde: Luke/Maatalousinfo

Kommentit

Samankaltaista sisältöä