Olet täällä

Panosta kasvitautien torjuntaan heti kasvukauden alussa

Panosta kasvitautien torjuntaan heti kasvukauden alussa

Viljakasvustot ovat tällä hetkellä kosteita, koska sadealueita on liikkunut maamme yli jatkuvasti. Sään ennustetaan lämpenevän, jolloin kostealla ja lämpimällä säällä viihtyvät kasvitauteja levittävät sienet voivat levitä nopeasti kasvustossa. Ohran verkkolaikku, pistelaikku ja ruskolaikku vehnällä leviävät nopeasti näissä olosuhteissa. Myös kauran lehtilaikku voi iskeä kasvustoihin tavanomaista aiemmin. Varsinkin lohkoilla, joissa on viljaa viljan perään ja maa on kevytmuokattua tai suorakylvettyä, on riski suurin.

Vehnän lehtilaikku.Paras ja tehokkain strategia on jakaa kasvitautien torjunta kahteen eri osaan. Tällöin saadaan paras suoja koko kasvukauden ajaksi ja teho riittää loppuun saakka. Rikkatorjunnan yhteydessä annettu tautisuoja ei riitä kattamaan koko kasvukautta. Jos teho loppuu kasvukauden lopussa, jää jyvän täyttyminen vajaaksi. Kasvitaudit voivat lisäksi tulla tänä vuonna jo niin aikaisin, ettei kannata odottaa korrenkasvun alkuun vaan torjunta kannattaa tehdä jo pensomisen aikana. Samalla saadaan torjuttua rikkakasvit riittävän aikaisin, kun molemmat käsittelyt yhdistetään.

Jaettu käsittely kannattaa tehdä tällaisena vuonna myös kauralla vehnän ja ohran lisäksi. Toinen ruiskutus tulee lippulehdelle ohralla ja kauralla sekä tähkälle vehnällä. Syysviljoissa, jotka ovat tiheitä, kannattaa harkita yhtä ylimääräistä tautiaineruiskutusta. Esimerkiksi Ruotsissa ja Tanskassa taudit torjutaan syysviljoilla sekä lippulehtivaiheessa että myöhemmin, kun tähkä on tullut kokonaan esille. Lippulehtivaihe alkaa olla ohi syysviljoilla, mutta jos tautiaine on ajamatta, voi olla hyvä vaihtoehto ruiskuttaa tautiaine heti nyt tähkälle tultaessa ja vielä kerran uudelleen kukinnan alussa. Näin estetään tehokkaasti esim. ruostetautien ja ruskolaikun leviämistä, jotka voivat verottaa kosteissa ja lämpimissä olosuhteissa huomattavasti satoa.

Kuvassa verkkolaikku on tuhonnut lehden.

Delaro SC 325 on tehokas strobin ja triatsolin seos, jolla saa erinomaisen ja pitkän suojan annoksella 0,3-0,4 l/ha lehtilaikkutauteja vastaan rikkatorjunnan yhteydessä. Myöhemmät torjunnat kannattaa tehdä tämän jälkeen Ascra Xpro SDHI-valmisteella lippulehdelle ohralla ja kauralla ja tähkälle vehnällä. Syysviljoilla Orius 200 EW on hyvä vaihtoehto kukinnan alun ruiskuttamiseen, koska valmiste tehoaa hyvin ruosteisiin. Näissä olosuhteissa kannattaa varautua käyttämään suositusten ylimpiä käyttömääriä.

Kommentit

Samankaltaista sisältöä