Olet täällä

Muista resistenssin hallinta rapsikuoriaisen torjunnassa

Muista resistenssin hallinta rapsikuoriaisen torjunnassa

Rapsikuoriaisiin on ollut vaikea saada hyvää tehoa viime vuosien aikana. Yksi selitys on, että pyretroideille vastustuskykyisiä rapsikuoriaiskantoja on löytynyt usean viime vuoden ajan. Pyretroideja onkin jo käytetty vähemmän kuoriaisia vastaan. Sen sijaan valmisteita, joilla on toisenlainen toimintatapa, on suositeltu enemmän rapsikuoriaisten torjuntaan. Tällaisia valmisteita ovat mm. neonikotinoidi-valmisteet kuten Mospilan tai Biscaya OD 240, joiden tehoaineet liikkuvat uusiin, kehittyviin nuppuihin.  

Voi olla kuitenkin riski, että kuoriaiset kehittävät hiljalleen vastustuskykyä myös neonikotinoideja vastaan. Ruotsissa tehtyjen kokeiden mukaan eroa tehossa kestäviin kuoriaiskantoihin on myös neonikotinoidi-valmisteiden välillä. Mospilan valmiste on tehonnut parhaiten neonikotinoidi-tehoainetta kestäviin rapsikuoriaiskantoihin viimeisen kolmen vuoden aikana. Kevätöljykasveilla Mospilan on selkeästi tehokkaampi mitä Biscaya OD 240. Kevätöljykasveilla rapsikuoriaisongelmat ovat jopa olleet suuremmat mitä syysöljykasveilla. Mospilanin yksi etu on hyvä formulointi ja käytettävyys, jolloin tehoaineesta saadaan maksimaalinen teho irti. Tämä auttaa myös kestävien kantojen hallinnassa. Toki tehoaineet ovat erilaiset valmisteiden välillä.

Kommentit

Samankaltaista sisältöä