Olet täällä

Lannoitesäkkikeräyksellä muovi kiertoon ja nuorille työtä

Reilu Teko -lannoitesäkkikeräys on jälleen käynnissä. Keräyksen järjestävät Suomen 4H-liitto, Finland svenska 4H ja paikalliset 4H-yhdistykset, joiden keräyspisteisiin maatalouden lannoite- ja siemensäkkejä voi toimittaa ilmaiseksi. Keräyksen päärahoittajana toimii Yara Suomi. Yli 40 vuotta järjestetty keräys edistää kiertotaloutta ja työllistää noin 200 nuorta vuosittain.

”Keräys on meille tärkeää yhteistyötä ja muovi on hyvin ajankohtainen aihe”, Yara Suomen kaupallinen johtaja Timo Räsänen kiittelee yhteistyökumppaneita.

Keräyksen yhteistyö ja ajankohtaisuus saa kiitoksia myös suojelijana toimivalta maa- ja metsätalousministeriön kansliapäälliköltä Jaana Husu-Kalliolta. ”On suuri kunnia olla keräyksen kummitätinä, sillä ei ole varmaankaan yhtään uutispäivää, jolloin ei puhuta muovista ja kierrätyksestä. Toivottavasti keräystä voidaan tulevaisuudessa laajentaa myös muihin materiaaleihin. Kierrätyksen lisäksi keräyksessä yhdistyy hienosti nuorten työllistäminen ja järkevä tekeminen”, hän summaa.

Säkkikeräys saa kiitosta useiden toimijoiden yhteistyöstä.Työllistyneet nuoret Sandra Jensen, Benjamin Åström ja Irina ja Veera Kalenius ovat tyytyväisiä säkkikeräykseen. ”Töitä saa tehdä silloin kun itselle sopii ja palkkakin on hyvä. Töitä saisi oikeastaan olla enemmänkin”, nuoret kertovat. Työhön kuuluu pääasiassa säkkien niputtaminen ja kirjanpito kerättyjen säkkien määrästä. Sipoolaiset viljelijät saavat lisäksi nauttia erityisen hyvästä palvelusta, kun traktorikortin omaava Jensen käy pikkusiskonsa kanssa hakemassa säkit tiloilta asti ilmaiseksi.

Muoville uusi elämä

Vuosien mittaan muovia on kerätty yhteensä yli 37 miljoonaa tonnia uudelleen käytettäväksi. ”Sisäsäkkien LD -muovi on hyvä materiaali esimerkiksi erilaisten rakentamisessa käytettävien kalvojen valmistukseen. Kudotun näköinen polypropeenista valmistettu ulkosäkki puolestaan granuloidaan ja siitä valmistetaan esimerkiksi sahatavaravanteita”, kertoo Lassila & Tikanojan liiketoimintapäällikkö Sanna Peltola. ”Muovi on loistava materiaali etenkin erilaisiin pakkauksiin. Meidän pitää vain saada kierrätettyä mahdollisimman hyvin kaikki jo käytössä oleva muovi”, Peltola muistuttaa.

Säkkikeräykseen osallistuvat Hankkija, Lantmännen Agro, Lantmänenn Feed, Tilasiemen ja Lassila & Tikanoja. Keräykseen vastaanotetaan Yaran lannoitesäkit, lannoitelavojen suojahuput, Hankkijan rehusuursäkit sekä Hankkijan, Lantmännen Agron, Lantmännen Feedin, Raisioagron ja Tilasiemenen siemenviljasuursäkit.

Lähimmät keräyspisteet voi tarkistaa uudesta 4Help -sovelluksesta tai 4H:n sivulta.

Tekijä: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä