Ruista kylvössä runsaasti – rypsiä ja rapsia niukalti

Viime syksynä kylvettiin Suomen pelloille eniten ruista sitten vuoden 2000. Rukiin kylvöala yli kaksinkertaistui ja tulevana syksynä voidaan odottaa kotimaisen rukiin riittävän kotimaiseen kulutukseen.

Viime syksynä kylvettiin Suomen pelloille eniten ruista sitten vuoden 2000, Luke tiedottaa. Rukiin kylvöala yli kaksinkertaistui ja tulevana syksynä voidaan odottaa kotimaisen rukiin riittävän kotimaiseen kulutukseen.

Pääviljojen eli ohran ja kauran ala pysyy viime vuoden tasolla. Koko vilja-alasta – 1,1 miljoonaa hehtaaria – ohraa on 460 000 hehtaaria ja kauraa noin 320 000 hehtaaria. Vehnäala kasvaa kymmenyksen, 210 000 hehtaariin, kun syysvehnäala lähes kolminkertaistui vuodesta 2018.

Rehunurmea yli kolmannes peltoalasta

Rehunurmiala, 780 000 hehtaaria, on ollut jo vuosia kasvussa. Rehunurmen viljelyalan osuus Suomen noin 2,3 miljoonan hehtaarin käytössä olevasta maatalousmaasta on noin 35 prosenttia. Ala on suurin sitten vuoden 1986.

Rypsiä ja rapsia viljelyssä vähiten neljään vuosikymmeneen

Rypsin ja rapsin kylvöala, noin 37 000 hehtaaria, on pienin 40 vuoteen. Härkäpapua kylvettiin eniten toissa vuonna, jolloin sen ala oli suurempi kuin perunan. Tänä vuonna härkäpapua viljellään suunnilleen saman verran kuin rypsiä, hieman yli 17 000 hehtaaria.

Herneen viljelyala, lähes 14 000 hehtaaria, on suurin sitten vuoden 1992. Noin neljännes siitä on ruokahernettä ja loput rehuhernettä.

Tilaston taustaa

Tilaston tiedot perustuvat tänä keväänä viljelijöiden päätukihaun yhteydessä ilmoittamiin kasvikohtaisiin viljelyaloihin. Arviolta 95 prosenttia ilmoituksista oli käytettävissä näiden ennakkotietojen julkaisemiseen mennessä. Viljelyalatiedot tarkentuvat ja niitä on saatavilla ely-keskusalueittain 16.7.2019, jolloin Luke julkaisee Käytössä oleva maatalousmaa -tilaston alueittaiset ennakkotiedot.

Lähde: Luonnonvarakeskus Luke

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja