Olet täällä

Odotettavissa hyvä ruissato

Odotettavissa hyvä ruissato

Varsinais-Suomen Nousiaisissa asuvalla Kalle Oivasella on jo viiden vuosikymmenen kokemus rukiin viljelystä. Luultavasti hän oli 1990-luvun alussa ensimmäinen suomalainen viljelijä, joka monien populaatiolajikkeiden jälkeen testasi hybridiruislajiketta, Picassoa. Sen hyvä talvenkestävyys ja suurempi sato olivat positiivinen yllätys. Tämä innosti jatkamaan Picassolla ja myöhemmin viljelyyn otettiin KWS:n Evolo. Tänä vuonna tilan viidellä ruislohkolla (yhteensä 32 ha) kasvaa KWS:n Livadoa.

Ennätykset uusiksi

Oivanen on useana vuotena saanut todella hyviä ruissatoja. Tähän mennessä tilan korkein keskisato viideltä hehtaarilta on 9600 kg ja kaikkien viljelylohkojen keskisatoennätys on 8100 kg.  

Kalle Oivanen ja Minna-Mari Purtsi-Toimi Viljelijän Avena Berneriltä ihastelevat ruispellon komeita tähkiä.Vapun jälkeen sadetta on saatu sopivasti, 50 mm, ja kasvustot näyttävät tasaisen reheviltä. Vanhat satoennätykset saattavat mennä uusiksi”, arvelee kokenut rukiin viljelijä.

Kyntö ja aikainen kylvö

Ennen kylvöä Kalle Oivanen kyntää aina tilan aitosavimaat. Pellossa pitää olla kuohkeutta rukiin juuristolle mahdollisten runsaiden syyssateiden sattuessa. Tosin viime syksynä yhdelle lohkolle tuli poikkeus, kun keväällä kylvetty vehnä nääntyi pahasti kuivuudesta johtuen ja se piti lopettaa glyfosaatilla. Kesän aikana peltoa äestettiin pariin kertaan ennen kylvöä. Viime syksyn rukiin kylvöpäivä oli jo 20. elokuuta. Syyskuun puolella kylvetty ruis ei enää anna huippusatoa. Kahukärpäset torjuttiin ja myöhemmin syksyllä tehtiin lumihomeentorjuntakäsittely. Keväällä tehtiin rikkakasvitorjunta ennen kylvöjä yhdistettynä kasvunsäädekäsittelyyn. Toinen kasvunsääde + tautiaine tehtiin lippulehtiasteella.

Syysrapsi kiinnostaa

Ruis helimöi parisen viikkoa keskimääräistä aikaisemmin. Nyt jyvän kehitys on jo alkanut.Syksyllä 2018 Oivasella oli suunnitelmissa kylvää syysrapsia, mutta parhaaseen kylvöaikaan osuneen kuivuuden takia ajatuksesta piti luopua. Tälle vuodelle on kesantopelto odottamassa syysrapsin kylvöä. Kesäkuun jälkipuoliskolle sääennusteet lupaavat hyvin lämmintä. Jos heinäkuussa saavutetaan normaalikuukauden lämpömäärä, rukiin sadonkorjuu päästään aloittamaan jo heinäkuun lopussa. Näin ruispeltoon ehditään hyvin kylvää syysrapsia.

Viljelyohjeistusta Pro Rukiin tapahtumissa

Kalle Oivanen on ollut monissa Pro Rukiin järjestämissä tapahtumissa antamassa vinkkejä hyvistä viljelymenetelmistä, joiden avulla voidaan saada entistä tuottoisampia ruissatoja. Erityisen tärkeänä hän pitää pellon rakenteen ja maan kasvukunnon parantamista ja omalla tilallakin on useita lohkoja täydennysojitettu. Kun ojitukset ovat kunnossa, vesi ei jää pellolle seisomaan. Näin syväjuuriset kasvit pääsevät murustamaan maata ja ravinteet ovat paremmin kasvien käytössä.

Miksi rukiinviljely kiinnostaa vuodesta toiseen?

  1. Viljelyvarmuus ja hybridilajikkeiden hyvä satotaso
  2. Rukiin runsas juuristo möyhentää savimaata muita viljakasveja tehokkaammin
  3. Runsas olkimäärä maahan kynnettynä lisää maan humuspitoisuutta
  4. Kasvipeitteisyys hyödyntää ympäristöä ja hiilensidontaa

Teksti ja kuvat: Lasse Matikainen, Pro Ruis ry

Pro Ruis yhdistys järjestää kesällä 2019 pellonpiennartilaisuuksia, jotka on suunnattu kaikille rukiin viljelystä ja rukiista kiinnostuneille. Tilaisuuksissa on tarjolla ajankohtaista tietoa rukiin sato- ja markkinanäkymistä, viljelystä sekä viljelijöiden kokemuksia rukiin tuotannosta.

Paikalla asiantuntijoina on Borealin, Fazer Myllyn, Luken, Pro Rukiin, Raision, Tilasiemenen ja Viljelijän Avena Bernerin edustajia.

LAHTI ke 26.6. klo 17.00. Juha Keskitalon tila; Lintulantie 237, Lahti (lajike KWS Livado)

LIETO ke 3.7. klo 18.00. OKRA-maatalousnäyttelyn avajaispäivän jatkot Ari Kaupin pellon laidalla; Kuokkamaantie 89, Lieto (lajike: KWS Livado)

Tilaisuuskohtaiset ohjelmat www.proruis.fi/tapahtumat

Tilaisuuksissa kahvitarjoilu. Tarjoilun vuoksi pyydämme osallistujia ilmoittautumaan info@proruis.fi tai 040 501 6279 (Terhi Virtanen) TERVETULOA!

 

Otsikko: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä