Olet täällä

Kasvitautitorjunta tulee tehdä ennen kukinnan alkamista

Kevätviljojen kukintavaihe on käynnissä ja jyvien täyttyminen aluillaan, joten kasvitautioireet ovat hyvin tunnistettavissa.

Monitahoisilla ohrilla sateet ovat edistäneet lehtilaikkutautien etenemistä. Myös härmää esiintyy paikoin runsaasti.

Kevätvehnissä ja rukiissa esiintyy ruosteita.

Kaurassa on havaittu paikoin kehälaikkua, mangaanin puutosta sekä erilaisia fysiologisia oireita. Kasvitautien torjunta-aineet eivät tehoa bakteerin aiheuttamaan kehälaikkuun.

Torjunta ei ole kannattavaa kuivuuden vaivaamilla alueilla, eikä mahdollista enää kukinnan alettua.

Kukinnan aikaiset sadekuurot lisäävät Fusarium-sienten aiheuttaman punahomeen riskiä. Erityisesti kauralla on arvioitava punahomeen torjunnan tarpeellisuus. Torjunta ajoittuu kukinnan alkuun, kun ensimmäiset merkit kukinnasta, eli kellertävät heteet, ovat näkyvissä röyhyn yläosissa.

Siemenlevintäiset kasvitaudit ohran viirutauti sekä lentonoki ovat parhaimmin nähtävissä tähkimisen alussa. Paikoin ohrassa on havaittu lentonokisia tähkiä.

Pahkahomeen riski öljykasveilla

Rypsin ja rapsin pahkahomeriski on suurin reheväkasvuisilla lohkoilla, joissa ennen kukintaa on ollut sateita. Torjuntavaiheessa pahkahomeen oireet eivät vielä ole nähtävissä. Kasvusto tulisi ruiskuttaa täyskukinnan aikaan juuri ennen kuin ensimmäiset terälehdet alkavat varista.

Suklaalaikkua härkäpavulla

Härkäpavun suklaalaikun oireita on paikoin nähtävissä alalehdillä. Suklaalaikku tuhoaa myös kehittyviä kukintoja ja aiheuttaa ennenaikaista tuleentumista.

Kaali ja porkkana

Lämpösummapohjaisen ennusteen mukaan pikkukaalikärpäsen toinen lentohuippu on jo alkamassa Kaakkois-Suomessa, vaikka ensimmäinen lentohuippu jatkuu vielä Lapissa. Ripsiäisiä ja kaalikoita on edelleen runsaasti liikkeellä. Mahdollista gammayökkösten toukkien esiintymistä on syytä tarkkailla lähiaikoina kaalikasveilla ja salaateilla.

Porkkanakemppien lento vilkastui uudelleen viime viikonloppuna. Alkuviikon sateet hillitsivät lentoa, mutta aikuisia on tavattu taas keskiviikkona, aurinkoisen sään vallitessa, porkkanoilta. Lento saattaa jatkua vielä tämän viikon lopulla ja ensi viikon aikana, silloin kun on aurinkoista ja lämmintä. Tarkkailua on syytä jatkaa, jos porkkana on myöhään kylvettyä. Porkkanakärpäsen ensimmäinen lentohuippu on ohitettu Oulun korkeudellakin, mutta lentohuippu jatkuu vielä Lapissa.

Lähde: Luke/Maatalousinfo

Otsikko: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä