Olet täällä

Vyr: Maailman viljantuotantoennuste laski viime kuusta – uusin tuotantoennuste povaa silti ennätyksellisiä satoja

IGC:n uusimman tuotantoennusteen mukaan kauden 2019/20 tuotantoennuste on vain hieman viime kautta suurempi, 2148 miljoonan tonnin tasolla. Maailman vehnäntuotanto on ennätyskorkea ja maissisadosta ennustetaan toiseksi korkeinta pitkällä aikavälillä. Ohran tuotantomäärien ennustetaan olevan korkeimmat vuosikymmeneen. Pienten alkuvarastojen takia viljojen kokonaistarjonta jää ennusteiden mukaan silti neljän viime vuoden alhaisimmaksi.

Vehnän tuotantoennuste 2019/20 on 4 prosenttia korkeampi vehnäpinta-alojen sekä satotasojen kasvaessa viime vuodesta. Viime kuusta vehnäsadon ennustetta on kuitenkin laskettu Venäjällä, EU:ssa ja Kanadassa, mutta ennuste on kasvanut Yhdysvalloissa ja Kiinassa näin ollen pienentäen globaalia vehnän tuotantoennustetta 5 miljoonaa tonnia. EU:ssa vehnän tuotantoennuste laski 2,5 miljoonaa tonnia 148,7 miljoonaan tonniin, mikä on suurin piirtein samalla tasolla kuin viiden vuoden keskiarvoinen sato.

Venäjällä syysvehnästä oli puitu 19.7. mennessä 30 prosenttia. Puintien alkupuolella saatu sato täytti odotukset, mutta jälkipuoliskolla saatu sato on ollut odotuksia alhaisempi etenkin Volgan federaatiopiirissä. Euroopan puolista Venäjää kesäkuussa piinannut kuivuus laski keskimääräisiä satotasoja 1,5 prosenttia alemmiksi kuin viime vuonna. Ukrainassa sadon puolestaan ennustetaan nousevan 11,7 prosenttia 28 miljoonaan tonniin.

Ohran tuotantoennuste nousussa

Maailman ohran tuotantoennuste nousee 7 prosenttia, yltäen kymmenen vuoden korkeimmalle tasolle 150,5 miljoonaan tonniin. Espanjan tuotantoennusteen pienentyessä EU:n ohran tuotantoennuste pienenee 60,4 miljoonaan tonniin. Suurimmissa EU:n ohran tuotantomaissa (Ranska ja Saksa) sato on ollut hyvä.

Venäjän ohrasato oli keskimäärin 15 prosenttia korkeampi kuin viime kaudella. Ukrainassa viljelijät ovat raportoineet hyviä puituja satoja, joten ennustetta on nostettu 12 prosenttia 8,5 miljoonaan tonniin.

Kaurantuotannossa huippulukemat

Globaalin kauratuotannon ennustetaan saavuttavan kolmen viime vuoden huippulukemat nousten viime kaudesta 9 prosenttia 24,2 miljoonaan tonniin. Tuotantoa ovat kasvattaneet sekä suurempi kaurapinta-ala, että korkeammat satotasot. Etenkin Kanadan kasvanut tuotantoennuste nostaa globaalia ennustetta 0,3 miljoonaa tonnia.

Rukiin tuotannon ennustetaan nousevan viiden viime vuoden korkeimmaksi.Tuotannon nousu johtuu etenkin EU:n ruissadon kasvusta. Globaali tuotantoennuste nousee 19,6 prosenttia 12,9 miljoonaan tonniin. EU:n tuotantoennuste puolestaan on 35 prosenttia suurempi kuin viime kaudella, 8,3 miljoonan tonnin tasolla.

Rypsin ja rapsin tuotanto jatkaa laskua. EU:n ja Kanadan tuotantoennusteiden laskiessa, globaali ennuste laskee 4 prosenttia 69,2 miljoonaan tonniin.

 

Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmä Vyr/ IGC

Kommentit

Samankaltaista sisältöä