Olet täällä

Vyr: Viljamarkkinauutiset lyhyesti

Kotimaan markkinat

Leipävehnän hintanoteeraus Naantalin satamassa oli 161 €/tonni. Pariisin pörssissä leipävehnän lähin futuurinoteeraus (syyskuu -19) laski torstaina tasolle 173 €/tonni. Hintojen erotus oli näin ollen tasolla -12.

Rypsin ja rapsin hintanoteeraus Kirkkonummella laski tasolle 364 €/tn. Pariisin pörssissä rapsin lähin futuurinoteeraus (marraskuu -19) laski torstaina tasolle 376,25€/tn. Hintojen erotus oli näin ollen tasolla  -12,25 .

Euroopan markkinat

Vehnän puinnit etenevät Ranskassa nopeasti, arviolta 25-45 % on vielä puimatta Grand-Est, Hauts de Francen, Normandian ja Bretagnen -alueilla. Puidut sadot ovat olleet erinomaisia ja laadultaan erittäin hyviä. Sato lähentelee vuoden 2015 ennätyslukemia.

Ohran satotasot ovat olleet Ranskassa myös hyvät. Kevätohralla proteiinipitoisuudet ovat kuitenkin olleet alhaiset, suurimmaksi osaksi alle 9.5-10%.

Puolassa heinäkuun puolessa välissä syysviljojen puinti oli käynnissä ja sato vaihteli huomattavasti alueesta riippuen. Sateiden vähyys ja helleaalto lyhensivät viljojen kasvukautta ja vaikuttivat jyvien täyttymiseen. Tähän asti puitujen peltojen satotasot ovat olleet totuttua alhaisemmat. Myös huomattavia määriä mykotoksiineja (DON) on löydetty sadosta.

Maissin kasvukausi alkoi kylmissä ja kuivissa olosuhteissa, jotka haittasivat taimien aikaista kasvua. Kesäkuussa rankat sateet ja sateiden jälkeinen nopea lämpötilojen nousu alkukauden vaikeiden olosuhteiden kanssa on vaikuttanut maissin satotasoihin negatiivisesti.

Ukrainassa puinnit jatkuvat lähennellen rapsin puintien lopettelua. Rapsin satotasot ovat olleet viljelijöille pettymys. Lopullinen rapsintuotannon määrä Ukrainassa on Agritelin mukaan 3,1 miljoonaa tonnia, mikä on huomattavasti pienempi kuin USDA:n 3,9 milj. tonnin ennuste.

Ukrainan syysvehnän puinnit ovat 88 % valmiit. Satotasot ovat hyvät 4,07 tn/ha (3,53 tn/ha 2018/19). Kevätohrasato vaikuttaa hyvältä noin 3,14 tn/ha tasolla (2,17 tn/ha 2018/19). Ohrasadosta on puitu 85 % pinta-alasta.

Maailmanmarkkinat

USDA kertoo, että kuuman ja kuivan kasvukauden takia EU:ssa Venäjällä ja Ukrainassa maailman vehnän tuotantoennustetta laskettiin 771,5 milj. tonniin. Venäjän sato-odotuksia laskettiin 2,82 tn/ha tasolle. Ukrainassa ennuste laski 1 milj. tn satotasojen pienentyessä 4,14 miljoonaan tonniin.

Suurimpia vehnän tuotantoalueita 2019/20 ennusteen mukaan ovat EU-28 151,3 miljoonalla tonnilla, Kiina 132 miljoonalla tonnilla, Intia 101,2 miljoonalla tonnilla ja Venäjä 74,2 miljoonalla tonnilla Maailmalla viljojen hinnat ovat yleisesti ottaen uuden sadon sekä vähäisen vientikysynnän takia laskusuuntaiset.

 

 

Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmä Vyr Viljaviesti 24/2019

Kommentit

Samankaltaista sisältöä