Marjojen kasvinsuojelun ajankohtaistiedotteet

Mansikkapunkkikannat ovat suurimmillaan elokuussa.

Mansikan taudit ja tuholaiset

Mansikkapunkkikannat ovat suurimmillaan elokuussa. Tutkimalla vioituksia nuorissa lehdissä voidaan arvioida mansikkapunkin esiintyminen. Petopunkkien levitys tai kemiallinen torjunta on mahdollista vielä sadonkorjuun jälkeen. Näin vähennetään talvehtivaa punkkikantaa.

Härmän torjunta sadonkorjuun jälkeen vähentää talvehtimaan jäävää tautia. Ruiskutus pitäisi saada kohdistumaan kasvuston nuorimpiin lehtiin, joissa härmätartunta kehittyy.

Tyvimädän oireita voi kehittyä vielä elokuun aikana kesäistutuksilla. Lakastuvat kasvit on hyvä poistaa ja hävittää. Vanhempien kasvien kuihtumisen syynä voi olla juurilaho, kevyillä mailla heikkokuntoisuuden aiheuttaja voi olla myös pikkukorvakärsäkkään vioitus. Pellon painanteissa tuhoutuneista tai heikkokasvuisista kasveista kannattaa selvittää mahdollinen punamädän esiintyminen.

Huomaa herukan vioitukset

Herukan varsisääsken ja karviaispistiäisen aiheuttamia vioituksia voi havaita elokuussa. Varsisääsken toukkien vioittamien oksien poistolla vähennetään talvehtivaa kantaa. Karviaispistiäisen torjunta tehdään keväällä.

Voimakas villaruostetartunta voi aiheuttaa mustaherukan lehtien karisemisen.

Vadelmalla vihannespunkkeja ja juurilahoa

Myös vadelmalla olevat vihannespunkit voi käsitellä sadonkorjuun jälkeen. Uusissa kasvuversoissa loppukesällä esiintyvien vatunäkämäpunkin vioitusten perusteella arvioidaan torjuntaruiskutuksen tarve loppusyksyn aikana.

Vadelman juurilaho voi kuihduttaa versoja erityisesti tunneleissa.

Tyrnikärpänen vaivaa edelleen

Tyrnikärpäsen lento alkaa todennäköisesti hiipua mutta kärpäsiä saattaa vielä tulla keltapyydyksiin. Kypsyvässä marjassa kehittyvä vaalea toukka syö marjan sisältäpäin ja lopuksi marja muistuttaa kuivunutta rusinaa.

Lähde: Maatalousinfo/Luke

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja