Olet täällä

Kalkkia kolmessa polvessa

Lohjalainen kuljetusliike Ikävalko on toimittanut kalkkia viljelijöiden pelloille jo kolmessa sukupolvessa. Kuljetustoiminnan lisäksi myös viljelijän arki on tuttua, sillä viljelyssä on tällä hetkellä noin 160 hehtaaria peltoa. ”Ja kalkitus on tietysti kunnossa, pH on kaikilla pelloilla seitsemän paikkeilla”, Jorma Ikävalko naurahtaa.

Töiden yhteensovitus on onnistunut hyvin, vaikka syksy saattaa olla hyvinkin kiireistä aikaa. ”Puimaan ei olla vielä ehditty, mutta sato näyttää vähintäänkin tavanomaiselta” kolmannessa polvessa kalkituksia urakoiva Tero Ikävalko kertoo.

Kaikki alkoi kalkista

Kuljetusliikkeen ensimmäistä autoa vastaava Volvo 475 vuodelta 1947.Ensimmäisiä kalkin kuljetuksia aloitettiin 60-luvun alussa Jorman isän toimesta, kun ulkomailta hankittiin levittimet, joiden työleveys oli jopa kahdeksan metriä Suomessa totutun kolmen sijaan.

Autoilijana työt oli aloitettu jo 1950 ja hallista löytyykin kuljetusliikkeen ensimmäistä autoa vastaava Volvo 475 vuodelta 1947.

 

Nordkalk mukana

”Nordkalk on ollut alusta asti mukana ja yhteistyö on sujunut aina hyvin. Suurin osa meidän toimittamasta kalkista ajetaankin täältä Lohjalta”, Tero kiittelee. Kalkkia kuljetetaan tuotteiden eri magnesiumpitoisuudesta johtuen Lohjan lisäksi myös Vampulasta ja Sipoosta.

Tehokasta toimintaa

Tero ja Jorma Ikävalkon kuljetusliike Ikävalko on ajanut kalkkia 60-luvulta lähtien.Nykyään kuljetusyrityksellä on ulkopuolisia työntekijöitä 11 ja käytössä kymmenen autoa, joista kalkin levityksiä ajetaan kahdella. Kalusto on vuosien mittaan kehittynyt huimasti ja alkuvuosien seitsemän tonnin kuormien sijaan nykyään kyytiin mahtuu jopa 55 tonnia kalkkia kerrallaan.

Myös kalkin levitystekniikka on loppuun asti hiottu ja näin ollen ajallisesti tehokasta; tunnissa kalkitsee noin viisi hehtaaria, pellosta ja syöttömäärästä riippuen. Levitys hoituu somerolaisvalmisteisella KAPU-kalkinlevittimellä, joka on suunniteltu ja valmistettu Ikävalkojen kanssa yhteistyössä. Lisäksi levityksessä käytettävä ajotietokoneen ohjelma on kaverin avustuksella tehty ja optimoitu juuri kalkin levitystä palvelevaksi.

Kalkkia myös jatkossa

Kuljetusliikkeen tulevaisuuden haaveina Terolla on, että toiminta jatkuisi samanlaisena kuin ennenkin ja kalkkia ajettaisiin maatiloille myös jatkossa.

”Nyt kun kerran syksy on, niin syyskalkitus on hyvä tapa. Nyt on ollut hyvät säät kalkituksille ja tilauksen tullessa pystymme toimittamaan kalkin tilalle hyvinkin nopeasti” Tero muistuttelee.

Lue koko juttu täältä.

Tekijä: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä