Lämmin sää lisää kahukärpäsen vioitusten riskiä syysviljoilla

Sään ennustetaan pysyvän lämpimänä seuraavat pari viikkoa. Tämä lisää kahukärpäsen aiheuttamien tuhojen riskiä.

Kahukärpänen lopettaa muninnan, kun päivän keskilämpötila laskee alle 10 ˚C. Tällaista säätä ei ole luvassa hetkeen vaan sään ennustetaan pysyvän lämpimänä seuraavat pari viikkoa. Tämä lisää kahukärpäsen (Oscinella frit) aiheuttamien tuhojen riskiä aikaisin kylvetyillä syysviljoilla ja etenkin syysrukiilla. Kahukärpästä tavataan yleisesti koko maassa.

Aikuinen kahukärpänen on 2-3 mm pitkä kiiltävän musta kärpänen ja toukka on kellanvaalea. Kahukärpäset munivat syysviljojen oraisiin elo-syyskuussa ja kuoriutuvat toukat tunkeutuvat viljan tyven sisälle. Toukat voivat tuhota pienet oraat kokonaan ja ärsyttävät suurempia oraita versomaan voimakkaasti.

Tarkkailu ja torjunta

Myöhäisempi kylvö vähentää yleensä riskiä tuhoille. Orastuvilla viljoilla kahukärpästen esiintymistä voidaan tarkkailla keltaisilla liima-ansoilla. Jos puolikkaan A4-arkin kokoiseen kelta-ansaan tarttuu keskimäärin yli 5 kahukärpästä vuorokaudessa, torjuntaa aikaisin kylvetyillä syysviljoilla kannattaa harkita. Ansat tulee tarkastaa ja vaihtaa vuorokauden välein. Havainnointia tulee jatkaa myös torjunnan jälkeen, jotta nähdään torjunnan teho.

Kahukärpäsen muninta on aktiivisinta viljan 1-2 -lehtiasteella, sillä toukat pääsevät helposti tunkeutumaan pehmeän nuoren oraan sisälle. Torjuta kohdistetaan aikuisiin yksilöihin ja paras ajankohta on viljan 2-lehtiasteelle mennessä. Torjuntaan sopii viljan 1-4 -lehtiasteella Sumi Alpha 5FW 0,4 l/ha tai Cyperkill 500 EC 0,05 l/ha annoksella. 4-lehtiasteen jälkeen oraiden tyvet ovat jo niin kovia, etteivät toukat pysty kaivautumaan kasvin sisään, eikä torjunta enää ole tarpeellista.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja