Olet täällä

Juurien kuntoa voi tutkia myös omalla pellolla

Vuoden 2019 viimeinen Sokerijuurikkaan Tutkimuskeskuksen JYMY -hankkeen pellonpiennarpäivä järjestettiin 2.10. Köyliössä Räpin koetilalla. Tietopaketti maaperän kunnosta sekä sokerijuurikkaan nostonäytökset olivat houkutelleet paikalle runsaasti viljelijöitä sekä muita alan ammattilaisia ja yhteistyökumppaneita. Maaperäasiantuntija Joel Williams Kanadasta havainnollisti sokerijuurikaspellolle maakuopan äärelle saapuneelle yleisölle maan rakennetta ja sen eri kerroksia.

Tilaisuuden juurikkaannostonäytökset kiinnostivat yleisöä. Juurien kasvua voi tarkkailla myös omalla pellolla. Yksi hyvä ja helppo tapa tutkia juurien terveyttä ja maaperän kuntoa, on nostaa kasvi maasta ja katsoa miten maa on juuressa kiinni. Maan pieneliöstö toimii eräänlaisena liimana. Jos juuret ovat valkoisia ja puhtaita, niin se kuvastaa Williamsin mukaan sitä, että juuri ei syötä maan mikrobistoa niiden tarvitsemilla yhdisteillä eikä  maa-aines ole liimaantunut juureen kiinni.

Mitä syvemmät juuret juurikkaalla on, niin sen parempi. Kun halutaan kasvattaa juuria, on erityisen tärkeää kiinnittää huomiota ravinteisiin. Tilannetta on katsottava kokonaisuutena, jossa huomioidaan pääravinteiden lisäksi myös hivenravinteet. Joel Williams totesi, että lehtilannoitteet jakavat sokerijuurikkaan viljelijöiden mielipiteitä ja niiden käytön tehoon vaikuttavatkin monet asiat. Onnistuessaan lehtilannoitteiden käytöllä pystytään vaikuttamaan kasvuun hyvinkin kustannustehokkaasti.

Sokerijuurikkaan uusimpien tutkimuksien saanti viljelijöiden käyttöön nousi myös tilaisuudessa esiin. Williamsin mukaan helpoiten tutkimuksia voi etsiä esimerkiksi Google Scholar -hakupalvelusta. Joel Williams myönsi tutkimusten saatavuudessa olevan haasteita ja jopa moraalisen ongelman: useat tutkimukset ovat maksullisia, vaikka tutkimusten tavoitteena olisi kehittää viljelyä ja saada uutta tietoa alalle.

Huomiota rengaspaineisiin

Paikalla ollut Grimme Maxtron 620 painaa tyhjänä 19 tonnia ja juurikkaita siihen mahtuu 20 tonnia. Tarvittavat säädöt saa tehtyä hytistä käsin ja kuorman purku on mahdollista liikkeellä ollessa. Kone kulkee teloilla, jotka eivät aiheuta kovaa painetta maahan.  Juurikkaannostokoneiden ja muiden maatalouskoneiden ilmanpaineista oli paikalla kertomassa Euromasterilta Jari Viljanen. Rengaspaineista ei voi edustajan mukaan puhua liikaa, sillä yleensä renkaissa on liikaa painetta. Tärkeää olisikin pyrkiä toimimaan valmistajien ohjeiden mukaan ja noudattaa niitä. Märkinä syksyinä, kuten tänä vuonna, oikean suuruisilla rengaspaineilla on erityisesti merkitystä.  Ja huomioitavaa on, että oikeat rengaspaineet ovat tärkeitä myös perävaunuissa, joten myös niiden paineita kannattaa seurata.

Tilaisuudessa myös muistutettiin, että vanhemmilla renkailla on omat ohjeensa, joten uusien renkaiden ohjeiden mukaan ei voi suoraan mennä, vaan on aina noudatettava valmistajan antamia ohjeita. Yleistäen voidaan sanoa, että mitä uudemmat renkaat, sitä alhaisempia paineita voidaan käyttää. Rengaspaineet ovat kuitenkin aina konekohtaisia ja riippuvat koneen painosta, akselipainoista ja rengaskoosta. Tilaisuudessa nousi viljelijöiden kommenteista esiin, että rengaspaineiden säätö olosuhteiden muuttuessa on haastavaa. Esimerkiksi kylvönaikaan pellolla ajetaan eri paineilla kuin mitä tiellä voisi ajaa. Erilaisia renkaanpaineensäätöjärjestelmiä on  kuitenkin rengasalan edustajan mukaan koko ajan kehitteillä lisää ja tulevaisuudessa niiden hintakin tullee laskemaan.

Pellonpiennarpäivässä punnittiin juurikkaannostokoneen rengaspainoja poliisin mukanaan tuomilla vaa'oilla.

Tekijä: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä