Olet täällä

Tuplatuuria kalkkiarvonnoissa

Kalkinlevitystä Pensalassa

”Va’, kuulin Violan vain sanovan puhelimeen, kun Nordkalkilta soitettiin”, kuvailee ruotsia äidinkielenään puhuva Henry Södersved kesän asuntoautomatkalle Ruotsiin tulleen puhelun yllätyksellisyyttä.

Puhelussa Nordkalkin aluepäällikkö Mika Erkkilä kertoi Violan voittaneen täysperävaunullisen kalkkia Nordkalkin Okra-näyttelyssä järjestämässä kalkkiarvonnassa.

”Täytimme siellä molemmat omat arpalipukkeemme ja vitsailimme, että ehkä me voitamme. Kun niin sitten kävikin, olihan se mukava yllätys”, Viola muistelee puhelua.

Henry puolestaan naureskelee, että vaimolla näyttäisi olevan selvästi parempi menestys arvonnoissa kuin hänellä.

”Voitin vuonna 1997 tässä paikallisen maatalouskaupan kalkkiarvonnassa 15 tonnin kalkkierän eli nupillisen levitettynä. Viola pani paremmaksi ja voitti kerralla 50 tonnia eli täysperävaunullisen”, hän vertaillee hymyssä suin.

Nyt palkintona tulleelle 50 tonnin kalkkierälle oli Södersvedin tilalla heti osoittaa levityskohde urakoitsija Ronny Lindholmille. 12 prosenttia magnesiumia sisältävä Aito dolomiittikalkki levitettiin tilakeskuksen viereiselle sänkipellolle, jolla oli tänä kesänä viljelyssä ohraa.

Kahdesta kalkkiarvontavoitosta huolimatta tilan kalkitus ei ole ollut arpaonnen varassa. Henry korostaa, että perunalla ja ohralla olevia tilan peltoja on kalkittu koko ajan säännöllisesti. Etenkin perunanviljelyssä se oli tärkeää.

”Perunalla pH pyrittiin pitämään noin 5,5:ssä. Magnesiumpohjaista kalkkia annettiin kerralla noin neljä tuhatta kiloa ja sitä täydennettiin perunan tarvitsemalla kalsiumlannoituksella. Viljamailla tähdättiin kalkituksessa pH:ssa 6-7 välille.”

”Nyt kun peruna-alaa on vähennetty, voi peltoja kalkita vähän enemmän ja nostaa niiden pH:ta”, Henry kaavailee.

Lue koko artikkeli täältä

Teksti ja kuvat: Arto Takalampi

Tekijä: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä