Olet täällä

Katse kohti satokarttoja – ja tulevaa kasvukautta

Syksyn kiireet sadonkorjuun ja muiden syystöiden lomassa alkavat hiljalleen helpottaa. Kaluston syyshuollon yhteydessä on hyvä hetki palata vielä päättyneen kasvukauden tulokseen eli satoon. Vielä kun sato-asiat ovat tuoreessa muistissa, on hyvä viimeistellä satokirjaukset Minun Maatilani Wisuun, jos kaikkia kirjauksia ei ole sadonkorjuun lomassa ehtinyt tekemään.

Huolehdithan kerätyt satotiedot varmaan talteen?

Mikäli puimuristasi löytyy sadonmittauslaite, kannattaa huolehtia myös siitä. Sadonmittauslaitteiston anturien puhtaudesta huolehtiminen on tärkeätä muistaa huollon yhteydessäkin ja vähintään yhtä tärkeää on siirtää kerätyt satotiedot varmaan talteen.

Nyt voit hyödyntää Wisun Smart Farming työkaluja satokarttojen tallennuksessa, mikäli puimuristasi löytyy RDS Technology Ltd:n tai Trimblen valmistama sadonmittauslaitteisto. Jotta satokarttojen tallennus Wisuun sujuisi mahdollisimman mukavasti, kannattaa ottaa seuraavan kuvan mukaiset mitat puimuristasi leikkuuleveyden lisäksi, koska ne tarvitaan satotietojen prosessointiin.

Satokarttojen tuonti Wisuun

Kun puimurin mitat ovat tiedossa, satokarttojen tuonti Wisuun on helppoa. Wisuun tuotavan satotiedoston valinnan jälkeen syötät puimurin mitat, jonka jälkeen pääset vielä kasvulohkokohtaisesti vaikuttamaan tuotavan tiedon esikäsittelyyn valitsemalla raja-arvot sadolle; eli lohkon pienimmän ja suurimman satotason. Tätä tietoa käytetään sadonmittauslaitteen keräämän tiedon virheiden poistamiseen. Virheitä voivat aiheuttaa mm. sadonmittauslaitteen antureihin kertyvä lika ja joissain tapauksissa ihan normaali ajo päisteissä. Käsittelyproseduuri valitsemastasi tiedostosta Wisussa näytettäväksi satokartaksi on itse asiassa pitkä ja monivaiheinen prosessi, mutta ei huolta – Wisun Smart Farming -työkalu hoitaa sen puolestasi.

Kasvulohkon mielenkiintoisimmat kohdat esiin satokartalta

Tuonnin jälkeen voit tarkastella satokarttoja Wisussa kasvulohkokohtaisesti – tai halutessasi useampaa kasvulohkoa kerralla. Käytettävissäsi on kaksi eri visualisointia: Satovyöhykkeet piirtää lohkon sadosta keskiarvostetun näkymän tai Tarkka näyttää puinnin yhteydessä kerätyn satotiedon mahdollisimman tarkkana. Näiden lisäksi voit aina muokata satokartan värejä esimerkiksi tarkastellessasi öljykasvien satoja pienentämällä korkeinta visualisoitavaa satotasoa muokkaustyökalun avulla.

Satokartta tarkin työkalu peltojen paikkakohtaisen sadon tarkasteluun

Kasvukauden aikana jo ennen sadonkorjuuta voit tarkastella peltojesi kasvustoa esimerkiksi kasvillisuusindeksin avulla. Satokartta on kuitenkin tällä hetkellä tarkin työkalu peltojen paikkakohtaisen sadon tarkasteluun. Satokarttoja kannattaakin katsella jo mahdollisimman varhain syksyllä sillä ne tarjoavat erinomaisen työkalun perusparannustarpeen pohdintaan tai tilasi tulevan kasvukauden Smart Farming -toimien valmisteluun.

Haluatko kuulla lisää?

Ota yhteyttä:

Mikko Hakojärvi
Kasvintuotannon pääsuunnittelija
Minun Maatilani ohjelmistoratkaisut
Mtech Digital Solutions Oy
mikko.hakojarvi(a)mtech.fi
www.minunmaatilani.fi/tuki

Mikko Hakojärvi

Kommentit

HannuESH

Hienoa, että satokarttaominaisuus on saatu toimimaan. Vielä kun saadaan helppokäyttöinen käsittelyalueiden muodostaminen ja task file -laskenta aikaan. Tsemppiä!

Samankaltaista sisältöä