Poikkeuksellista laatua tuottaville erikoismallasohrille on nyt kysyntää

Poikkeuksellista laatumallasta tuottavien erikoismallasohrien viljelyalaa halutaan lisätä.

Poikkeuksellista laatumallasta tuottavat erikoismallasohrat RepekkaBOR ja VipekkaBOR ovat saaneet mallasteollisuudessa hyvän vastaanoton, ja niiden viljelyalaa halutaan lisätä. Myös viljelijät ovat arvostaneet Pekka-ohrien menestymistä etenkin haasteellisten kasvukausien oloissa.

RepekkaBOR ja VipekkaBOR ovat suomalaisia erikoismallasohria, jotka on kehitetty yhteistyössä Viking Maltin ja Borealin kesken. Lajikkeisiin on yhdistetty hyvät viljelyominaisuudet ja Viking Maltin kaipaamat erityisominaisuudet. Erikoismallasohrille tyypillisesti Repekan ja Vipekan laatuprofiilit eroavat perusmallasohrista valkuaispitoisuuden ja erityisesti prosessilaadun suhteen.

Sekä Repekasta että Vipekasta on kertynyt viljelykokemuksia useamman vuoden ajalta. Viljelijät ovat arvostaneet lajikkeiden menestymistä etenkin haasteellisten kasvukausien oloissa. Repekan ja Vipekan korsi on poikkeuksellisen luja, ja viljelijät ovat kertoneet arvostavansa molempien lajikkeiden hyvää taudinkestävyyttä. Lisätypen tarve on arvioitava kasvukauden olosuhteiden mukaan, ja puinnin ajoituksen kanssa on hyvä olla tarkkana.

RepekkaBOR on pohjoisiin kasvuoloihin jalostettu erikoismallasohra, jossa yhdistyy aikaisuus ja hyvä sato. Kasvuajaltaan se on aikaisempi kuin yksikään perusmallasohrista. Satotasoltaan Repekka yltää perusmallasohrien valtalajikkeen Harbingerin tasolle. Jyväkoko, hehtolitranpaino ja täysjyväpitoisuus ovat hyväksyttävällä tasolla.

VipekkaBOR on Repekkaa hieman myöhäisempi ja satoisampi. Kasvuaika on samaa luokkaa kuin valtaosalla perusmallasohrista. Vipekalla on Repekkaa suurempi jyväkoko sekä täysjyväpitoisuus.

Erikoismallasohrien viljelysopimukset tekee Viking Malt ja siemenet myy Boreal Kasvinjalostus.

Lisätietoja: Mikael Ingman, Viking Malt, p. 040 457 8373 ja Juho-Matti Hämäläinen, Boreal Kasvinjalostus, p. 0400 665 063

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja