Olet täällä

Yli kymmenen tonnin hehtaarisato toi voiton Ruismestari 2019 -kilpailussa

Pro Ruis ry:n järjestämän Ruismestari 2019 -kilpailun voittaja julkistettiin torstaina 28.11. Voittoon ylsi ennätysmäisellä 10 633 kilon hehtaarisadolla alastarolainen Kimmo Polo.

Korkeasta voittajasadosta huolimatta kilpailu oli kovaa, sillä yli 10 tonnin hehtaarisatoihin ylsi neljä kilpailijaa. Sadon määrän lisäksi kilpailussa arvioitiin sadon laatua sekä valittuja viljelytoimenpiteitä.

Viljelytoimenpiteitä Polo ei muuttanut kilpailua varten, vaan turvautui aiemmin hyväksi havaitsemiinsa käytäntöihin. Keskimäärin Ruismestari -kilpailutiloilla tehtiin yksi hivenlannoitus syksyllä ja yksi keväällä, mutta Polo kertoo, että on tottunut antamaan kasvustoille fosforia ja kaliumia enemmän keväisin. Tuotteeksi on valikoitunut Yara Y4 Hiven, sillä samalla tuotteella hoituu myös muiden viljojen lannoitus.

Voittajasadon lannoitusstrategiaan kuului syksyllä kylvön yhteydessä annettu YaraMila Y6 sekä myöhemmin syksyllä hivenlannoitus. Keväällä kasvustolle annettiin YaraMila Y4 Hiven -lannoitus ensimmäisen kerran maaliskuun loppupuolella ja myöhemmin toinen kierros huhtikuun alkupuolella sekä erikseen muita hivenlannoitteita. Lisäksi kasvusto lannoitettiin huhti-toukokuun vaihteessa vielä YaraMila NK1 -lannoitteella ja toukokuun puolessa välissä Yara Gramitrel B -lehtilannoitteella.

Kertyneeseen satoon hän on silminnähden tyytyväinen. ”Sadon laatu oli hyvä. Hehtopaino oli yli 80 ja sakoluku osui juuri kilpailussa tavoitellun laadun sektoriin. Torajyviäkään ei ollut ja kaiken kaikkiaan jyvät olivat isoja ja sato nättiä”, Polo kertoo.

Valittu lannoitusstrategia onnistui hyvin, mutta jos jotakin voisi tehdä vielä toisin, olisi Polo jakanut lannoitusta vielä enemmän lohkon eri kohdissa. ”Minulla ei ole käytössä täsmäviljelylaitteistoa, mutta kyseinen pelto on multavampi toisesta päädystä kuin toisesta, joten jaoin lannoitusta pellolla ajamalla eri kohdissa eri nopeudella. Nyt ajateltuna olisi voinut jakaa vieläkin enemmän.”

Polo paljastaa, että jo ennen kylvöjä hänellä oli salaisena haaveena saada koko lohkon keskisadoksi yli 10 tonnia, kun aiemmin vastaaviin lukemiin on puimurin satomittarin mukaan päästy vain joissain osissa lohkoa. ”Kaliumin määrä näyttää vaikuttavan hyvin satoon ja nyt sattui myös muutenkin varsin hyvä vuosi. Kaikilla muillakin viljoilla on päästy korkeisiin satoihin.”

Vaikka sadon määrä vaikutti lupaavalta, tuli voitto silti hieman yllätyksenä. ”Seurasin kilpailua tarkasti ja puidessa näytti tosi hyvältä, mutta laatupisteiden määrä kyllä jännitti”, hän kertoo.

Ruista Polo on viljellyt kuusi vuotta ja tälläkin hetkellä ruista kasvaa tilalla 14 hehtaarin alalla. ”Tykkään syysviljoja kasvattaa, vaikka rinnepellot sopisivat siihen ehkä paremmin ja omat pellot ovat aika tasaisia. Syysviljat sopivat kuitenkin viljelykiertoon hyvin.”

Ruismestari -kilpailun voittaja palkittiin Multivan TR200 -viljavaunuilla. Kilpailun toiselle sijalle ylsivät Petri Sola, Henri Huhtamaa ja Sebastian Sohlberg.

Tekijä: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä