Ennätysmäinen ruissato Ruismestari 2019 -kilpailussa

Pro Ruis ry:n järjestämän Ruismestari 2019 -kilpailun voittaja julkistettiin viime torstaina 28.11. Raisiossa. Kilpailun kova taso ja monipuolinen arviointi piti jännitystä yllä voittajan julkistamiseen saakka.

Pro Ruis ry:n järjestämän Ruismestari 2019 -kilpailun voittaja julkistettiin viime torstaina 28.11. Raisiossa. Kilpailun kova taso ja monipuolinen arviointi piti jännitystä yllä voittajan julkistamiseen saakka.

Ruismestari 2019 Kimmo Polo palkittiin Multiva TR200 -viljavaunulla.
Loppuun asti kilpailussa oli mukana 20 kilpailijaa ja yhteensä noin 430 hehtaaria ruisalaa. Keskisato kilpailijoilla oli hurjat 8 555 kiloa hehtaarilta ja jopa neljän kilpailijan sadot ylsivät yli kymmeneen tonniin. Voiton kilpailussa vei kuitenkin alastarolainen Kimmo Polo ennätysmäisellä 10 633 kilon hehtaarisadolla. ”Nyt oli hyvä vuosi. Talvi oli tosi hyvä rukiin kannalta ja talvehtiminen onnistui. Kesäkuussa oli tosin niin kuivaa, että mietin mitäköhän tästä tulee”, tuore voittaja summaa.

Voittajatilan Polo kertoo olevan tavallinen varsinaisuomalainen viljatila. Tilalla ruista on viljelty kuusi vuotta ja tälläkin hetkellä ruista kasvaa noin 14 hehtaarin alalla. Polo paljastaa, että jo ennen kylvöjä hänellä oli salaisena haaveena saada koko lohkon keskisadoksi yli 10 tonnia, kun aiemmin vastaaviin lukemiin on puimurin satomittarin mukaan päästy vain joissain osissa lohkoa.

Määrän lisäksi voittaja on tyytyväinen sadon laatuun. ”Sadon laatu oli hyvä. Hehtopaino oli yli 80 ja sakoluku osui juuri kilpailussa tavoitellun laadun sektoriin”, hän kertoo. Tämän vuoden voittajan ennätyssato päätyykin lopulta Fazer Myllyn kautta kuluttajien nautittavaksi.

Rukiilla hyvä satovuosi

Kilpailun ulkopuolellakin ruissadot ovat tänä vuonna olleet hyviä, keskimäärin satoa on saatu 4 690 kiloa hehtaarilta ja kokonaissato on tähänastisten arvioiden mukaan noin 180 miljoonaa kiloa. Määrä riittääkin kattamaan arviolta lähes kahden vuoden kulutustarpeen. Näin ollen myös viljelysopimus kannattaa pitää mielessä etenkin ruista viljellessä.

Tilaisuudessa kuultiin myös vinkkejä rukiin viljelyyn. Lasse Matikainen painotti aikaisen kylvön tärkeyttä, sillä lämpötilalla on suuri vaikutus syksyn kasvuun. ”Lämpösummaa itämiseen ja 1-lehtivaiheeseen tarvitaan noin 130-150 astetta, minkä jälkeen jokaiseen uuteen lehteen tarvitaan noin 70 astetta. Lämpösummaa voikin elokuussa kertyä kolmessa viikossa enemmän kuin koko syys- ja lokakuun aikana yhteensä.” Myös hyviin esikasveihin kannattaa kiinnittää huomiota, jotta viljelykierto on rukiille sopiva ja kylvöille päästään ajoissa.

Kolmas kilpailuvuosi

Ruismestari -kilpailussa tarkasteltiin tilan kaikkien lohkojen ruissatoa ja sadon määrän lisäksi myös laatuominaisuudet, tilan ruispinta-ala sekä viljelytoimenpiteet kerryttivät kilpailupisteitä.

Kilpailussa loppuun asti mukana pysyneiden tilojen ruispinta-ala oli keskimäärin noin 20 hehtaaria ja suosituimpia lajikkeita olivat KWS Livado sekä KWS Bintto. Keskimäärin kilpailutiloilla kylvösiemenmäärä oli noin 75 kiloa hehtaarille ja kasvukauden toimenpiteinä tehtiin kahukärpästorjunta, hivenlannoitus syksyllä ja keväällä, lumihometorjunta, rikkatorjunta, tautitorjunta sekä kaksi kasvunsäädekäsittelyä.

Kilpailu järjestettiin nyt kolmatta kertaa ja aiemmin Ruismestarin tittelistä on kilpailtu vuosina 2015 ja 2017. Palkintona vuoden 2019 Ruismestarille luovutettiin noin 16 000 euron (alv. 0 %) arvoinen Multiva TR200 -viljavaunu, minkä on mahdollistanut kilpailun pääsponsoreina toimivat Fazer Mylly ja Multiva sekä muut kilpailua sponsoroineet alan yritykset. Kilpailun jaetulle toiselle sijalle ylsivät Petri Sola, Henri Huhtamaa ja Sebastian Sohlberg.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja