Olet täällä

Ruista kylvettiin vähän – miten käy omavaraisuuden?

Syksyllä 2019 korjattiin rukiista paras sato lähes 30 vuoteen. Vuosi 2020 ei ole tuomassa jatkoa ennätyssadolle, koska kylvöala väheni kolmanneksen edellisvuodesta, Luonnonvarakeskus uutisoi. Keskimääräisillä satotasoilla ensi vuoden ruissato riittää kattamaan 70 prosenttia vuositarpeestamme – erinomaisella satotasolla voi kattavuus olla jopa sata prosenttia.

Syksyllä 2020 korjattava ruissato kylvettiin pääosin muutama kuukausi sitten ennen talventuloa. Kylvöala jäi selvästi pienemmäksi kuin edellissyksynä. Syynä on ainakin syksyn sadonkorjuun hidas eteneminen, jolloin syyskylvöt ehkä jäivät tekemättä osalta tiloista, jotka sitä suunnittelivat. Kylvöintoa ehkä hidasti myös rukiista maksettavan hinnan lasku. Kylvöjen vaikutukset ruisleivän rukiin kotimaisuuteen tulevat näkymään vasta vuoden-kahden kuluttua.

"Ruis on ainoa vilja, jota viljelyn vähyyden vuoksi tuodaan lähes vuosittain Suomeen. Viime syksyn sato oli poikkeuksellisen runsas ja se riittää reilusti kattamaan vuosikulutuksemme. Toisin on vuoden päästä, jolloin vain tämän vuoden kaltainen huippusato riittää täyttämään noin sadan miljoonan ruiskilon vuosikulutuksemme", toteaa yliaktuaari Anneli Partala Luonnonvarakeskuksesta.

Lähes neljännes luomua

Tänä syksynä kylvetty ruisala on yhteensä noin 23 600 hehtaaria. Luomuruista kylvettiin tilastohistorian suurimmalle alalle – lähes neljännes eli noin 5 500 hehtaaria rukiin koko kylvöalasta.

Myös syyvehnäala jäi edellisvuotta pienemmäksi

Myös syysvehnän kylvöala, noin 30 000 hehtaaria, jäi neljänneksen syksyn 2018 kylvöalasta. Päinvastoin kuin rukiilla, suurin osa vehnästä kylvetään keväisin, joten ensi kesän kokonaisvehnäala on vielä arvoitus. Samoin on laita kahden eniten viljellyn viljamme eli ohran ja kauran kohdalla, jotka nekin kylvetään vasta ensi keväänä.

Ennakollinen syyskylvöala kysyttiin maatiloilta Luken satotilastotutkimuksessa, johon kuului 6 200 maatilaa. Viljelyalat tarkentuvat ensi vuoden kesäkuussa, jolloin on käytettävissä maatilojen Ruokaviraston maaseutuelinkeinorekisteriin antamat kylvöalat kaikista peltokasveista. Luke tuottaa tilastoviranomaisena maatiloja koskevia tilastoja, jotka ovat kaikkien käytettävissä Luken tilastotietokannassa.

Kommentit

Anonymous

Luomurukiin hinnoittelu lopettaa ei luomurukiin viljelyn lähes kokonaan. Jopa kolme kertaa parempi tonnihinta luomulle, pakottaa muut lopettamaan.

Samankaltaista sisältöä